Србија

ЧАНАК ПРИПРЕМА референдум у Војводини!?

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак здушно је подржао сепаратизам Каталонаца и не само што је отишао у Барселону већ је страначке просторије окитио каталонским заставама.

Сви политички актери с којима је разговарано слажу се да је реч о још једној провокацији и јефтином маркетиншком трику познатог аутономаша. А да је тако, потврђују и графити „Војводина = Каталонија“, који су осванули на више места у северној покрајини.

Мрља на образу ЕУ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Војводине Игор Мировић каже да је гест лидера ЛСВ непримерен.

– Политичке странке у Србији не треба да се мешају у унутрашње ствари других држава, нити то треба да чине наши званични представници – изјавио је Мировић, који је и члан Председништва СНС.

Најављујући свој одлазак у Барселону, Чанак је рекао да жели и лично да се увери да ће каталонски референдум бити победа људских права.

– Надам се да Шпанија, као чланица ЕУ, неће нанети мрљу на образу ЕУ – изјавио је Чанак.

Меша бабе и жабе

Директор Центра за регионализам Александар Попов објашњава зашто је Чанак помешао бабе и жабе.

– Симболика никако није адекватна. У Војводини никада није било сепаратизма, већ само захтева за пуном аутономијом. Сепаратизам у Каталонији се с тим не може поредити. Никада нико, па ни Чанак, није говорио да Војводину треба издвојити из Србије. Чак и најекстремнији аутономаши ишли су само до линије да хоће Војводину републику у федерализованој Србији – наглашава саговорник.

И политички аналитичар Бранко Радун сматра да Чанак само прави себи ПР.
– Он је склон провокацијама. Не помиње у последње време паролу „Војводина република“ и ово му је била прилика да заталаса на ту тему – оцењује Радун.

Ивица Дачић: Србија чврсто уз Мадрид

Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Шпаније, као и њено јединство.

– Замолио бих све политичке факторе да се не играју тим питањем – упозорио је Дачић.

Како је рекао, у нашем случају су се показали различити стандарди, па је у Шпанији реч о једностраним потезима.

– Мени је интересантно како су неки политичари из Србије отишли у Барселону, а нису отишли у Бањалуку када се причало о референдуму. То је непринципијелно – нагласио је он.

Реаговање

Војислав Шешељ, СНС: Чанак је будала

– Провоцира Чанак поново, али је сад тешко рационално реаговати на то. Најлакше је рећи Чанак је будала, а има подршку режима. Угасио би се тај његов ЛСВ да није имао помоћ разних других странака. Ево сад је опстао захваљујући СНС, који му је скупљао потписе за листу. Чанак је увек некоме користан.

Милош Јовановић, ДСС: Бесмислена провокација

– Наравно да је провокација. Не постоји ништа слично да се као модел примени на Војводини. Захтеви за аутономијом Војводине и каталонска ситуација су неупоредиви. Ово што Чанак ради с каталонским заставама је бесмислено провоцирање.

Бојан Пајтић, ДС: Бави се Каталонијом, а са СНС гуши Војводину

– Чанак покушава да јефтиним потезом, који са собом не носи никакав ризик, напор или интелектуални ангажман, поврати своје бирачко тело, које је изгубио због коалиције Лиге са СНС у Новом Саду и сталног кокетирања с Вучићем. Бави се Каталонијом, а саучесник је у напредњачком гушењу Војводине.

Извор: Kurir.rs