Србија

ЧЕДА УХВАЋЕН У ПРЕВАРИ! САКРИО ЛУКСУЗНИ ГЛИСЕР! Није пријавио пловило у имовинској карти!

Фото: Јутјуб

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић, иако познат по луксузном стилу живота, на папиру је практично сиромах.

Живи, судећи према званичној имовинској карти објављеној на сајту Агенције за борбу против корупције, скромно, од посланичке плате од око 1.000 евра, има мотор и нешто ораница, које је добио у наследство. Нема аутомобил, чак ни штек у банкама. Истина је ипак другачија!

Заметнуо траг

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф либерала није баш без цвоњка, пошто изгледа послује у иностранству, где има фирму и јахту које није пријавио Агенцији. За Јовановићево богатство сазнало се када су хрватски медији објавили да су тамошње власти заплениле код острва Вис јахту под сумњом да је незаконито изнајмљена.

– Пре неколико дана пловилу које се налази под инспекцијским надзором лучке капетаније забрањена је пловидба. Реч је о луксузном гумењаку који се налази у власништву иностране компаније, те плови под заставом једне од острвских земаља. Власништво луксузног брода, како сазнајемо, повезује се с бившим потпредседником Владе Србије Чедомиром Јовановићем, који се својевремено окитио титулом најзгоднијег српског политичара – објавио је портал 24 сата.

Вишка лучка капетанија, како је објашњено, примила је дојаву да је брод коришћен незаконито, па га инспектори истражују због сумњи у „црни чартер“, односно илегални најам бродова. Јовановићевом јахтом крстариле су холивудске филмаџије које снимају наставак светског хита „Мама мија“. Лидер ЛДП се, како наводе хрватски новинари, изненадио питањем о овом догађају, али је на индиректан начин признао власништво над јахтом.

За непријављивање имовине следи кривична одговорност. Сваки функционер је, наиме, у обавези да Агенцији за борбу против корупције редовно шаље извештаје о имовинском стању. Уколико сакрије или да лажне податке о имовини, може бити кажњен затвором од шест месеци до пет година. Осуда за ово кривично дело значи и отказ са радног места и забрану рада у јавној служби 10 година.
Ћути ко заливен

Зоран Стојиљковић, бивши члан одбора Агенције за борбу против корупције, оцењује да у овом случају има места за покретање поступка и провере имовине Чедомира Јовановића.

– Ако је признао да има везе с том имовином, а то није пријавио надлежнима, отвара се простор Агенцији за проверу и поступак – наводи он.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић јуче није одговорио на питања Курира.

Агенција за борбу против корупције
ПОКРЕЋЕМО ВАНРЕДНИ ПОСТУПАК

Због сумњи да Јовановић није пријавио сву имовину, у Агенцији за борбу против корупције за Курир су навели да су јуче покренули ванредну проверу.

– Имајући у виду наводе медија, као и податке из извештаја о имовини и приходима које је Агенцији доставио функционер Чедомир Јовановић, Агенција за борбу против корупције покренуће 13. октобра 2017. године ванредну проверу података из извештаја овог функционера. О исходу контроле јавност ће бити обавештена – поручили су из Агенције.

Извор: Kurir.rs