Србија

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ: Косово се не може упоредити са Каталонијом,Милошевић није Рахој!

Лидер Либерално-демократске партије коментарисао је политику коју води председник Александар Вучић, али и предстојеће градске изборе

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић истакао је, гостујући у Јутарњем програм Телевизије Пинк да се он и његова странка годинама боре за истину, да је пропагирају и да се она не може избећи, без обзира да ли је реч о Косову и Метохији, економији Србије, њеној спољној политици или односима у региону.

Тренутно најважније питање је, како је подвукао, свакако питање Косова и Метохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Питање Косова иде ка неком решењу, добром или лошем, али се креће ка решењу. Међутим, чули смо речи америчког изасланика Хојта Јиа који је рекао да Србија не може да седи на две столице, и сматрам да стварно немамо право на то у оваквом свету – рекао је Јовановић, истичући да је потребно да Србија разговара и да се карте ставе отворено на сто.

Јовановић је рекао да се ситуација са КиМ не може упоредити са Каталонијом.

– Сви знају да сам у праву када кажем да је политичка орјентација према КиМ потпуно погрешна и да се ситуација не може упоредити са Каталонијом. Ако желимо да будемо у супериорнијој ситуацији, морамо бити другачији. Милошевић није Рахој, и моја процена је да ће случај Каталоније утицати на погоршање спољнополитичке позиције Србије. Започети су процеси на КиМ који ће се завршити пријемом у УН, јер ће добити просту већину наредне године. Могућности вета нема у Скупштини, а и није био уложен онда када је требало – рекао је Јовановић.

Лидер ЛДП је истакао да председник треба да стави тачку на идеју новог сукоба који тиња.

– Запад хоће да херметизује регион и стави тачку на односе са Русијом и то је чињеница. Пре 10 или 15 година требало је да направимо велике промене, али нисмо. Зато је данас све отишло предалеко – просто нисмо на време ставили карте на сто. То што Косово нису признале Кина, Индија и Русија, а 120 земаља јесте, не мења нашу позицију. О најважнијем питању којим се Вучић бави, о Косову и Метохији, треба и хоћемо да разговарамо. Ово је тема о којој ће се изјашњавати наша деца, зато је изузетно важна – рекао је Јовановић за Пинк.

Коментаришући предстојеће изборе у Београду, Јовановић је рекао да су личне фрустрације често основ сукоба опозиције и позиције, а да добар пример за то дају Ивица Дачић и Борис Тадић.

– Када говоримо о изборима не треба да мислимо на личне интересе, већ да понудимо политику која ће освестити целу државу. Немамо простора за понављање грешака из прошлости – рекао је Јовановић.

Он је подсетио да је ЛДП увек излазио сам, без коалиционих партнера, па ће тако бити и сада.

– Не допада ми се атмосфера која прати ове изборе, не допада ми се како их доживљавају ни власт ни опозиција. Опозиција сада напада фонтану, која је била демократски адут, а сада када су је Напредњаци направили, представљају је као бруку. С друге стране, неки потези владе као да су повучени у виду припреме за предстојеће изборе – рекао је Јовановић.

Извор: Pink.rs