Русија Свет Србија

Шокантно! 4 СТВАРИ које Србија МОРА да уради да би ушла у Европску унију

Иако се чини као бескрајно дуг и прилично бирократски пут Србије ка Европској унији је дефинисан у примени строгих правила и прописа сажетих у 35 поглавља. Мада, су сва веома важна, не толико због приступања наше земље Унији, колико због саме реформе нашег друштва и држава, што готово увек истичу српски званичници, у том процесу издвајају се четири поглавља. Од та четири кључна поглавља, три су отворена и вероватно ће последња бити и затворена, док је једно још увек на чекању.

Србија је до сада отворила 10 од 35 поглавља у преговорима са Европском унијом, док је два привремено затворила. Иако су све те етапе на путу ка пуноправном чланству, пре свега важне због нас самих, по значају су издвајају поглавља 23, 24, 31 и 35.

Поглавље 23, отворено у јулу прошле године се састоји од четири дела, а то су: реформа правосуђа, борба против корупције, основна права и права грађана ЕУ. Из сличног домена је и наредно поглавље 24, који се односи правду, слободу и безбедност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Специфичност на нашем путу ка ЕУ је поглавље 35. Ово преговарачко поглавље обухвата питања која се не могу сврстати ни у једно друго преговарачко поглавље. У случају преговора са Србијом, Европска унија одлучила је да у састав овог поглавља улази и целокупан процес нормализације односа са Приштином.

Поред ових поменутих, ту је и поглавље 31, које није још увек отворено, а које се односи на усклађивање са спољном, безбедносном и одбрамбеном политиком. У нашем случају, све очи су упрте у однос са Русијом.

Да су ова поглавља од круцијалног значаја, потврдио је и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

– Битно је да се прво решавају основна питања, а не да се тешка остављају за крај преговора, ајде с њима да се одмах бавимо, Поглавље 35 – нормализација односа са Приштином, као и владавина права у Поглављима 23 и 24 – рекао је Фабрици на 17. Економском самиту Србије.

Међутим, када се склоне све те бирократске флоскуле, шта су главни изазови Србије на затварању тих поглавља.

– На првом месту Брисел очекује од нас пуну нормализацију односа са Приштином. То ће бити нешто на чему је најистарјније инсистирати. Друго је усклађивање наше спољне политике са спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући и однос према Руској Федерацији – каже за Телеграф.рс Драган Ђукановић, потпредседник Центра за спољну политику.

Он сматра да су значајни и владавина права, борба против корупције и организованог криминала, али да су по важности на трећем месту.

С друге стране, председник Европског покрета у Србији Михаило Црнобрња каже да је владавина права на првом месту.

– Да у земљи стварно почне да влада право, а не појединци. Затим је важно повећање ефикасности правосуђа. Ми имамо само 7 милиона становника, а 1980 судија. Енглези на 57 милиона становника, имају 2200 судија, код нас је просечно трајање рочишта изнад седам година, а код њих је испод две – изјавио је Црнобрња за наш портал.

Што се тиче усклађивања спољне политике, председник ЕП у Србији сматра да треба да идемо у истом правцу, јер ЕУ нема јединствену спољну политику, а као пример наводи да пет земаља-чланица није признало Косово.

– Јесте да се треба приближавати ЕУ, али не морамо у свему да слажемо – истиче Црнобрња и додаје да ће Косово бити озбиљан предмет разговора и договора.

– Треба имати у виду, да Косово као проблем није измислила Европа него Америка. САД ће и даље инсистирати и ја очекујем да ће ту бити јако тврди преговори, који ће вероватно успорити наш улазака у ЕУ – сматра Црнобрања.

У том смислу треба читати и Фабрицијеву изјаву.

– Ако ме питате да ли је урађено довољно у преговарачком процесу, рећи ћу што више урадите, то је боље, то сте ближе крају – рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији. Он је поручио да се не треба концентрисати на временски оквир, већ на реформе.

Извор: Telegraf.rs