Издвајамо Свет

ШПАНСКА ВОЈСКА ЗАУЗИМА КАТАЛОНИЈУ?! Шпанија све ближе новом крвавом грађанском рату!

Припадници јединице Група 41 за логистику и подршку, која је била у Босни и на Косову, послата у базу код Барселоне и спремна је за успостављање контроле у сепаратистичкој провинцији, тврде шпански медији

Шпанска војска спремна је да преузме контролу над Каталонијом, пишу шпански медији. Посебна јединица, која је својевремено била у Босни и на Косову, већ је послата у базу недалеко од Барселоне и спремна је за успостављање контроле у шпанској сепаратистичкој провинцији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подршка полицији

Припадници Групе 41 за логистику и подршку (ААЛОГ 41), који су иначе стационирани у северној провинцији Арагонији, још пре десетак дана послати су у Каталонију. Верује се да су војници смештени у баракама Санта Еулалија де Сант Бои де Љобрегат на ободу Барселоне.

– Није тачно познато колико је војника послато у Каталонију. Виђена су најмање два контингента припадника снага безбедности која су се упутила ка Каталонији у 20 камиона – навео је извор из војске за шпанске медије.

Фото: Јутјуб

Пуџдемон губи овлашћења

Потпредседница шпанске владе Сораја Саенс де Сантамарија изјавила је јуче да ће Карлес Пуџдемон изгубити сва овлашћења и престати да прима плату чим Сенат одобри члан 155 устава. Она је шпанском радију рекла да би Мадрид могао привремено да постави представника који ће управљати Каталонијом након што Сенат одобри директну власт Мадрида над том покрајином.

Према његовим речима, војска би требало да обезбеди логистичку подршку националној гарди и шпанској полицији уколико каталонски званичници буду пружали отпор приликом преузимања институција.

– Након што је шпански премијер Маријано Рахој активирао члан 155 устава, чиме је покренута процедура за одузимање аутономије Каталонији, војска и национална полиција добиле су већа овлашћења за деловање у сепаратистичкој провинцији. То значи да ће се војска аутоматски прикључити националној гарди уколико каталонско руководство буде пружало отпор приликом заузимања институција или буде покушало да направи паралелне структуре – објашњава извор.

Највише се страхује од избијања сукоба кад национална гарда буде преузимала контролу над каталонском регионалном полицијом, званом Мосос д’Есквадра.

– Уколико припадници Мосос д’Есквадре не буду хтели да положе оружје и предају команду националној полицији, војска ће морати да реагује. То може да буде веома опасно – истакао је безбедносни извор.

Одбрана земље
Мислим да војна акција неће бити неопходна, али су наше оружане снаге спремне
Марија Долорес де Коспедал

Да је војска спремна за акцију потврдила је и шпанска министарка одбране Марија Долорес де Коспедал.

– Мислим да војна акција неће бити неопходна, али су наше оружане снаге спремне да бране уставни поредак, национални суверенитет и територијални интегритет земље. Војска слуша команде владе у Мадриду и спремна је да уради све што је потребно – навела је Коспедалова, која је уједно и генерални секретар владајуће Народне партије Маријана Рахоја.
Она је додала да би каталонском лидеру Карлесу Пуџдемону било боље да се повинује шпанским законима.

Дан Д у петак

Подсетимо, шпански премијер Рахој је у суботу активирао члан 155 устава, којим је отпочета процедура за одузимање аутономије Каталонији. Ванредна седница Сената заказана је за петак, кад би и званично требало да буду усвојене нове мере Мадрида према сепаратистичкој провинцији.

Међутим, лидер Каталоније Карлес Пуџдемон тврди да неће прихватити мере шпанске владе. Рекао је да ће у четвртак одржати ванредну седницу каталонског парламента, на којој ће бити договорено како ће сепаратистичка провинција узвратити Мадриду.

Како је Пуџдемон истакао, могуће је да ће званично прогласити независност Каталоније, позивајући се на резултате нелегалног референдума одржаног 1. октобра.

Кораци које ће предузети влада у Мадриду

1. Шпански премијер Маријано Рахој добиће овлашћење да распусти каталонски парламент и да распише нове изборе у року од шест месеци
2. Смениће каталонског премијера Карлеса Пуџдемона, његовог заменика Ориол Жункереса и све министре у каталонској влади. Њихове функције ће предузети министри владе у Мадриду
3. Мадрид ће преузети контролу над регионалном полицијом Мосос д’Есквадра, медијима попут регионалне јавне телевизије (ТВ3), телекомуникацијама, као и електронским, аудио и видео комуникацијама каталонске владе. Централна власт ће преузети управљање над привредом и пореском управом, али неће смењивати руководиоце државних предузећа, осим уколико не буду хтели да се повинују наредбама Мадрида

 

Извор: Информер