Издвајамо Србија

„Један од највећих успеха – плате веће него икада“

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да ће припадници Министарства одбране и Војске Србије од 1. јануара наредне године имати плате веће него икада.

То је илустровао податком да је у октобру 2014. године, пре смањења плата, професионални војник имао плату 34.611 динара, док ће од јануара наредне године, након повећање, ако оно буде линеарно, примати 39.216 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заставници ће, уместо 47.262 динара пре смањења, имати плату од 54.903 динара, а потпуковник уместо 74.590, а примаће 87.350 динара.

Вулин је, међутим, додао да се лично залаже за то да повећање у Министарству одбране не буде линеарно, већ да се прво помогне онима са најнижим примањима.

Министар је, представљајући 100 дана рада министарства које води, навео и да су за три месеца повећана дневна накнада за рад на терену и дневна накнада за трошкове за службу на посебним војним објектима, која од 1. септембра износи 1.100 динара, уместо 800 динара.

Такође, навео је да је уведена солидарна помоћ у случају рађања детета, у висини од 47.220 динара, док је на иницијативу врховног команданта у сарадњи са МУП-ом и БИА започела израда пројекта дугорочног стамбеног збрињавања припадника свих безбедносних структура.

Истакао је да је набављена нова опрема, да је 1.500 војника опремљено за хитно реаговање, уз обезбеђених шест нових Мигова 29.

Истовремено, набављене су нове униформе и чизме.

„Наш главни задатак је јачање оперативности, способности и модернизација Војске Србије и побољшање материјалног положја свих припадника Министарства одбране и Восјке Србије“, подвукао је Вулин.

Он је захвалио председнику Србије Александру Вуцичху на његовој упороности да плате буду повећане за десет одсто, упркос, како је рекао, бројним отпорима.

Вулин је додао да су за сто дана испуњене све обаевезе, али да се у том периоду нису покренуле ствари које никад до сада нису биле урађење, те да све урађено не би било могуће без рада његових претходника у последњих пет година.

Министар је додао да је пројекат опремања 1.500 војника, односно, снага Војске Србије за хитно реаговање приведен крају и биће представљен 20. октобра.

„Оно што нас је све обрадовало, то што је стигло шест авиона МИГ 29 из војно-техничке помоћи, договорене са Русијом. Било је оних злурадих који су говорили да никад неће доћи, а и кад дођу, да неће ништа ваљати, а дошло је шест мигова и, како је рекао начелник Генералштаба ВС наше ваздухопловтсво је спашено“, рекао је Вулин.

Министар је назначио да је Србија војно неутрална и сарађује са свима, са ОДКБ, НАТО, с оружаним снагама САД, Русије, Кине и свим земљама од којих можемо да научимо и које хоће да уче од нас.

Како је рекао, укупана вредност извоза и извозних дозвола у 2017. години је око 764 милиона долара, док су директна улагања државе у фабрике одбрамбене индустрије Србије око 49 милиона евра.

Навео је да је решено стамбено питање за 173 припадника Министарства одбране, ВС и војних пензионера, уз значајна улагања у инфраструктуру.

Стално је отворен јавни конкурс за пријем професионалних војника, а у ВС је ове године примљено њих 1.114, док је у процесу пријема још 867 особа.

Посебно је истакао важност учешћа наших припадника у мултинационалним операцијама и прецизирао да су тренутно у десет мултинационалних операција УН и ЕУ ангажована 344 припадника ВС.

Истакао је и да је свих шест наших чланова у Мировној мисији у Сомалији добро, након терористичког напада.

 

Извор: Танјуг