Свет Србија

StratCom, BBC и Irex упадају у Србију против Русије

Последњих дана се у Србији преносе информације да је 8 држава чланица ЕУ затражило од високе представнице ЕУ Федерике Могерини да Easte StratCom Task Force (део администрације ЕУ задужен за стратешку комуникацију) најозбиљније супротстави “руској пропаганда” на Западном Балкану. Државе које су то затражиле су: Хрватска, Чешка, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија, Шведска и Велика Британија.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова тема се у српској јавности нарочито интензивирала након посете Србији Хојта Брајана Јиа, заменика помоћника америчког државног секретара који је током састанка са председником Вучићем изразио велику забринутост због руског утицаја у региону и због перцепције да Србија седи на две столице то јест да је и на путу ка Европској унији, али и ка све тешњим односима са Русијом.

СТРАВА И УЖАС! Мигранти упали у село код Шида и заклали 50 оваца

StratCom за сада није активан на подручју Западног Балкана и у Србији, но на основу писања медија у 2018. години се може очекивати њихов много јачи ангажман у Србији у борби за промоцију ЕУ и Запада а против већег утицаја Русије.

Поред StratCom-а медијско небо над Србијом ће се радикално изменити. Постоји план да се IREX (америчка организација блиска УСАИДУ) поново оснује канцеларију у Београду са циљем финансијске и друге помоћи прозападним и проамеричким медијима кроз финнсирање бројних пројеката. Они су врло ефикасни и агилни и већ сарађују са БИРН-ом који је изразито прозападни, проанглосаксонски и антивладин портал који наступа као истраживачка новинарска мрежа којој је циљ да проналази компромитујуће чињенице и да покреће афере против политичара који нису по вољи Запада или које треба ослабити.

Потврђено је да британски ББЦ тренутно прави редакцију у Београду, окупља тим и очекује се да почне да ради у 2018. години у озбиљном капацитету. Људи из прозападних медија очекује да ће у медијима бити значајно повећан прилив новца из западних фондова којим ће се оснивати нови медији или пак подржавати постојећи а све са циљем да се изврши додатни притисак на власт и јавност (око Kосова, Републике Српске и односа према Русији).

Погледајте феноменалну реакцију Богдановића кад су га Американци питали о српским заставама у хали Сакрамента

Одлука о повећаном деловању западних медијских институција у Србији ће имати и последице на “свест грађана” јер ће бити много интензивнија кампања против власти, за признање Kосова, за пуштање низ воду Републике Српске и за окретање леђа Русији. Ово ће бити велики изазов за власт али и за српску јавност која ће бити бомбардована кампањама које треба да доведу до промене ставова.

 

Извор: Видовдан