loading...
Србија

Ако Приштина ангажује Кондолизу Рајс, ОВО ЈЕ ОДГОВОР РУСИЈЕ И БЕОГРАДА! НАЈЖЕШЋИ РУС ПРЕГОВОРА У ИМЕ СРБА!?

У случају да Брисел одлучи да промени формат дијалога између Београда и Приштине и у име САД укључи Кондолизу Рајс, Србија има спреман одговор – предложиће да на сцену ступи и Русија, са шефом дипломатије Сергејем Лавровом на челу.

 

Тако би некадашњој „краљици Беле куће“ на мегдан изашао „руски џедај“, како су Лаврова прозвали док је био амбасадор Москве у Савету безбедности Уједињених нација.

Њих двоје су већ страни знанци, још из времена док је Рајсова била државни секретар у администрацији Џорџа Буша млађег. Баш је због ње Лавров добио надимак Мистер Њет, пошто је у укрштању става био немилосрдни преговарач.

(Не)мења се формат

Извор „Блица“ из врха власти наводи да су мале шансе да до мењања формата дијалога ипак дође, али да Србија у том случају сасвим сигурно неће седети сркштених руку.

– Ако се у Бриселу ипак нешто промени и у дијалог се укључи Америка, то би значило мењање формата дијалога и Србија неће дозволити да само једна страна буде на добитку. Београд ће тражити да и Русија буде медијатор, конкретно, да Лавров буде тај који ће у име Москве надгледати потезе и разговоре између Србије и Косова. Он би у том случају био противтежа према албанским захтевима и настојању да уз помоћ Америке окрену воденицу скроз на своју страну – наводи извор „Блица“.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је овакав развој ситуације већ наговестио.

– Ако би се сад мењао формат дијалога, то би подразумевало неку другу одлуку. Онда би и друге земље тражиле да учествују, али и Србија би имала одређене предлоге – најавио је Дачић.

Опаснији и од Путина

Није случајно да је тај предлог баш Лавров, да је он карта на коју би Србија заиграла, јер је овај 67-годишњак познат као тврд орах који наизуст зна целу резолуцију СБ УН.

О оштрини његовог мача сведочи и то што је шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел недавно рекао да му је лакше са руским председником Владимиром Путином него са њим, а управо је за Лаврова Рајсова рекла да ју је „често доводио до лудила“.

– Остала је упамћено како је Лавров одговорио на критике Кондолизе да у Русији нема слободе штампе. Саставио је списак чланака и новинских прилога о њој из руских медија и послао их јој лично мејлом. Ако се Лавров укључи у игру, сасвим је јасно да у Бриселу неће дозволити да се Косову гледа кроз прсте и да Београд буде тај на који се упорно сваљује кривица – каже извор „Блица“.

Дипломата који воли да цепа дрва

Лавров има животописну биографију, познат је по необичном хобију, воли да цепа дрва, уз који се баш и не уклапа његова дугогодишња љубав према писању стихова. Спекулише се да има и велику колекцију хладног оружја, а познато је да је страствени пушач – пушио је у згради УН и поред званичне забране. Важи и за творца неформалне студентске химне Московског државног института за међународне односе (завршио га је 1972) , а која почиње стиховима „Учити похлепно и пити до краја…“.

 

Извор: Blic.rs

loading...