Издвајамо Русија

АМЕРИКАНЦИ У ФРЦИ: Објављен први видео-снимак „летећег радара” А-100 (ВИДЕО)

Министарство одбране Русије објавило је видео-снимак првог пробног лета најновијег авиона А-100 „Премијер” са радаром великог домета.

Тестирање је извршено на аеродрому Таганрошког авијацијског научнотехничког комплекса „Беријев”, преноси портал rg.ru.

„Сви системи авиона (систем управљања моторима, енергетски систем и системи за интеракцију са радаром постављеним изнад трупа) функционишу беспрекорно и спремни су за даља прелиминарна тестирања ”, каже се у званичном саопштењу војне установе.

Мултифункционални авионски комплекс А-100 „Премијер” има боље карактеристике од сличних иностраних модела попут америчког модела E-3 AWACS. Руски „летећи радар” направљен је на бази авиона Ил-76МД-90А, поседује дигитални систем навигације и управљања, „стаклену” пилотску кабину и нови двофреквентни радар (DBR) са фазираном антенском решетком, захваљујући чему „види” чак и ловце и бомбардере направљене по „стелс” технологији.

„Основне карактеристике авиона А-100 и његова отпорност на радиоелектронско дејство и непосредно отварање ватре омогућавају му да брзо успостави радарску контролу на задатом оперативном правцу”, наглашено је у Министарству одбране.

 

 

Извор: rs.rbth.com