loading...
Издвајамо Србија

ВОЗАЧИ ПАЖЊА! Већина прави овај прекршај а по новом ЗАКОНУ КАЗНА ЈЕ 120.000 ДИНАРА!

Нови предлог измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја Србије посебну пажњу посвећује деци у саобраћају. Дечја седишта обавезна док малишани не нарасту више од 135 центиметара

Казна за несавесног возача који буде возио дете без ауто-седишта у Србији, уместо садашњих максималних 30.000 износиће и до 120.000 динара. Тако одређују измене Закона о безбедности саобраћаја који би ускоро требало да се нађу пред посланицима Скуштине Србије.

Седишта за најмлађе мораће да имају одговарајући атест, а биће обавезна за свако дете док не достигне 135 центиметара висине.

– Измене Закона предвиђају да се казне за вожњу детета ван седишта повећају и да буду и до 120.000 динара – каже директор Комитета за безбедност саобраћаја Србије Дамир Окановић. – Ту не сме да буде никаквог компромиса јер су деца међу најугроженијим категоријама у саобраћају.

Окановић за “Новости” каже и да је пре две године усвојена Стратегија о безбедности саобраћаја Србије која предвиђа да ниједно дете не настрада у саобраћају од 2020. Нажалост, прошле године је у Србији у саобраћајним несрећама настрадало 12 деце. Од тога осам у колима родитеља и сва су вожена без одговарајуће опреме.

– Ове године је ситуација још гора и до сада је настрадало 14 деце – каже Окановић. – Казне су ту да натерају родитеље када никакви апели и едукација не могу да их увере да посвете максималну пажњу превозу своје деце.

Важећи Закон каже да дете до три године старости мора да се превози у безбедносном седишту, што се у пракси показало као неодговарајуће. Зато ће у безбедоносно седиште морати сва деца узраста до 135 центиметара. У појединим европским земљама прописано је и да је та висина најмање 150 центиметара.

Према тренутним прописима, казна за превоз деце у крилу или на предњем седишту без ауто-седишта, износи од 15.000 до 30.000 динара или 30 дана затвора, уз шест казнених поена и одузимање возачке дозволе на најмање три месеца. Казне могу бити и веће ако је изазвана саобраћајна незгода.

Према предложеним изменама, уз новчану казну од 30.000 до 120.000 динара, предвиђена је и казна затвора до 30 дана, 14 казнених поена и осам месеци забране управљања возилом!

 

Извор: Новости

loading...