Србија

ГЕНЕРАЛ СЕ ПРИЧЕСТИО ПРЕД ДАНАШЊУ ПРЕСУДУ! Младић: Нема правде за Србе, САМО БОГ МОЖЕ ДА НАМ ПОМОГНЕ!

Генерал Ратко Младић причестио се јуче, на Аранђеловдан, у Хашком трибуналу пред данашње изрицање пресуде за наводне ратне злочине у БиХ.

 

Loading...

Младић је са осталим српским притвореницима обележио славу и том приликом поручио да не верује да ће дочекати овоземаљску правду, али да се узда у Бога и божанску правду.

Младићу ће данас у 10 сати веће судија изрећи пресуду по оптужници која га терети за геноцид, прогон, истребљење, убиства, депортације и присилно премештање, као и за злочине против човечности.

“Оптужени се терети по две тачке за геноцид; пет тачака за злочине против човечности; четири тачке за кршење закона и обичаја ратовања. Након што је одбио да се изјасни о кривици, у спис предмета је 4. јула 2011. у његово име унесено да се не осећа кривим”, наводи се у оптужници.

Наш извор из Хага наводи да Младић смирено и сталожено дочекује данашњу пресуду.

– Мало је говорио на слави у притвору, јер му здравље то не допушта. Само се причестио и сапатницима у притворској једини поручио: ‘Нема за нас Србе овоземаљске правде, само у божју правду верујем. Ништа ми друго не преостаје’ – преноси наш извор генералове речи.

На другој страни, Младићев син Дарко нада се да би његов отац данас могао да буде слободан човек.

– Мој отац је јако исцрпљен због болести, а само га јака воља држи у животу. Правно гледано, како са наше стране, тако и са аспекта независних експерата, очекујемо ослобађајућу пресуду. Тужилац није успео да у 11 тачака оптужнице повеже Младића са тадашњим дешавањима. Ако добије и 10 година, он данас иде кући… – поручује Дарко Младић.

Генералов бранилац Бранко Лукић истиче да још није извесно хоће ли његов штићеник имати снаге да присуствује данашњем суђењу.

– Током моје посете у понедељак, када је устао од стола, буквално се занео и ударио је о зид. Он инсистира да присуствује изрицању пресуде, само је питање да ли ће издржати кад дође до суднице. Понекад је одсутан, не одговори одмах на питање и гледа бледо. Надам се да ће Хаг једном да пресуди како треба и да ће Младића ослободити – каже адвокат Лукић.

ЧИЊЕНИЦЕ

* Младић је ухапшен 26. маја 2011. године, након 12 година скривања
* Хагу је изручен 31. маја исте године
* Досад је претрпео серију можданих и један срчани удар
* Скоро потпуно му је одузета десна страна тела
* Хаг је до сада осудио Србе на укупно 1.000 година затвора
* Од 82 хашка осуђеника чак 62 су српске националности
* Трибунал је ослободио Рамуша Харадинаја, Анту Готовину, Насера Орића…

 

Извор: Informer.rs

Loading...
loading...
loading...