Издвајамо Србија

ДРЖАВА ДА ИСПИТА СВЕ О ПАРАЛЕЛНОЈ СЛУЖБИ ДС! Афера ШПИЈУН тражи хитан одговор надлежних органа!

Фото: Јутјуб
loading...

Скупштина мора хитно да оснује анкетни одбор који би утврдио везе Саше Јанковића са ‘паралелном службом ДС’, траже стручњаци! Тешке оптужбе Саше Радуловића морају да се провере

Скупштина Србије морала би под хитно да оснује анкетни одбор који би испитао истинитост свих шокантних навода из отвореног писма лидера ДЈБ Саше Радуловића о постојању паралелне службе безбедности коју је још 2004. основао ДС, а за коју је наводно радио и Саша Јанковић.

Нема ‘ником ништа’…
Ако се докаже да је Радуловић слагао или да је Јанковић стварно шпијун, њихове политичке каријере моментално треба да се заврше
Бранко Радун, аналитичар

Стручњаци поручују да парламент и други надлежни државни органи не смеју да игноришу Радуловићеве тврдње и да неко мора да одговара – или Јанковић ако је стварно био шпијун и сарађивао са некаквом паралелном тајном полицијом, или Радуловић ако је слагао.

Радуловић: Рекох све

Лидер ДЈБ је открио да му је Јанковић, док је био на функцији заштитника грађана, јануара 2014. рекао да ради за “паралелну службу безбедности коју је 2004. основао ДС”!

“Рекао ми је да зна да размишљам о подношењу оставке на место министра привреде и да би било добро да о томе добро размислим. Испричао ми је причу како је ДС 2004. кренула у изградњу паралелне службе безбедности, у ствари апарата за праћење и прислушкивање, и да је та служба сада јача, модернија и боље опремљена од државне, и онда је казао: ‘Ми мислимо да не би требало да подносиш оставку на место министра привреде, већ да сачекаш. ‘ Говорио је о томе да треба да се стекну безбедносни и други услови и да је до тада боље да останем унутра…”, навео је између осталог Радуловић, који је јуче новинарима поручио да је у писму “рекао све” и да не жели више тим поводом да се оглашава.

На другој страни, уместо да демантује Радуловићеве оптужбе, Саша Јанковић је протеклог викенда изврдао конкретан одговор на питање да ли је тачно да је био шпијун Демократске странке.

– У свом извештају, док сам био омбудсман, још давно сам написао да у Србији постоје недржавне службе безбедности, паралелни центри прислушкивања. Како је Радуловић схватио то што је схватио да се односи на једну конкретну странку… многе странке то имају. Раде Булатовић је као тадашњи директор БИА на скупу који сам организовао док сам радио у ОЕБС 2005. или 2006. причао да се највећи број прислушкивања и највећи проблеми праве из неформалних служби које су под страначком контролом. Никаква то тајна није. Данас у Србији постоје људи који за странке, за организације, за фирме, за појединце раде ствари које су законом забрањене – рекао је Јанковић, али није прецизирао на кога мисли и одакле му та сазнања.
Сви су га напустилиСашу Јанковића последњих дана масовно напуштају његови дојучерашњи најближи сарадници. После Срђана Шкора и Душана Теодоровића, који су уз тешке речи и оптужбе на његов рачун отишли из ПСГ, ‘егзодус’ се наставио и за викенд.

Из ПСГ су иступили и водитељка Тања Војтеховски, редитељка Милица Краљ и певачица Кристина Ковач, док су се редитељ Горан Марковић и НВО активисткиња Аида Ћоровић повукли из Председништва из “приватних разлога”.

Јанковића је жестоко критиковала и новинарка Биљана Лукић, која је донедавно била ватрена обожаватељка ПСГ.
На другој страни, аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује за Информер да је у питању јако озбиљна ствар, која захтева хитну реакцију државе.

– Ове оптужбе превазилазе личне сукобе Радуловића и Јанковића. За земљу је јако опасно да постоје паралелне службе безбедности. Парламент би морао да оснује анкетни одбор, у ком ће се испитати ови наводи – подвлачи Анђелковић.
Његов колега Бранко Радун каже да су озбиљне оптужбе у питању, а кад се нешто не демантује, онда ту нечег и има.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ
ПОТПРЕДСЕДНИК СНС

Радуловићева тврдња мора да се истражи. Чињеница да је нико није демантовао, као ни да је нико са сигурношћу не може одбацити, довољно говори и у каквом смо времену живели.

– Да је Јанковић шпијун, знало се и говорило врло често. Радуловићева изјава је нека врста потврде и могли бисмо му веровати јер су они уско сарађивали. Скупштина Србије мора да испита све ове тврдње. Све у свему, ако се докаже да је Радуловић слагао или да је Јанковић стварно шпијун, њихове политичке каријере моментално треба да се заврше – изричит је Радун.

Злоупотребио функцију

Бивши високи оперативац Божа Спасић каже да се поједине странке и лидери организовани око демократског блока играју службама.
– Неки лидери су одмах после Ђинђићеве смрти направили свој паралелни политички апарат и имали су своје објекте. Стране амбасаде су, пре свега ДС-у, давале одређена средства која су измештали и користили за прислушкивање. Или су просто организовали групе људи унутар саме службе безбедности – објашњава Спасић.

 

 

Извор: Информер.рс

Loading...
loading...
loading...