Регион Србија

КО О ЧЕМУ… Хрватски министар одбране: Домовински рат је био одбрамбен и победнички

Министар одбране Дамир Крстичевић изјавио је данас, поводом пет година од ослобађајуће пресуде генералима Анти Готовини и Младену Маркачу у Хашком трибуналу, да је “домовински рат био праведан, одбрамбен и победнички”, а да су хрватски генерали “часно издржали правни процес и постали симболи победничке Хрватске војске”.

На данашњи дан пре пет година Хашки суд је донео ослобађајућу пресуду за двојицу хрватских генерала, Готовину и Маркача, који су претходно првостепено осуђени на вишегодишње затворске казне за почињене ратне злочине над Србима и учешћа у војно-полицијској акцији Олуја током које је из Хрватске протерано више од 220.000 Срба, док се више од 2.000 и данас води као нестало.

Хрватски медији су иначе данас посветили велику пажњу том догађају, а посебно повратку двојице генерала из Шевенингена у Загреб, где их је на Тргу бана Јелачића дочекало више хиљада људи.

Крстичевић је, наиме, након седнице владе изразио задовољство што је, како је рекао, Хрватска правно победила и захвалио се генералима што су “издржали тај процес, понашали се часно и витешки те тако постали симболи побједничке хрватске војске и полиције”.

– Чекали смо тај део одлуке и срећан сам што смо пре пет година победили у правној тици за истину о домовинском рату. Толико људи, толико страсти и емоција верујем да више никада неће бити у Хрватској. Тешка је била борба, али је побидила истина. Домовински рат је темељ модерне Хрватске и њене државности. Домовински рат је био праведан, ми смо се бранили и победили – рекао је Крстичевић додајући да је у то време “осећао срећу, понос и задовољство, као и други људи који су дочекали генерале”.

Оценио је да правна борба није била лака, а у њој је, тврди, било манипулација и неистина. Подсетио је да је 2000. године са сарадницима потписао писмо ради “борбе за карактер Домовинског рата”.

– Амерички министар обране Џејмс Матис је у јулу истакао да се операција Олуја проучава у њиховим школама, те да ју је извела врхунски опремљена и обучена војска која је имала одличне политичке смернице – рекао је Крстичевић.

Упитан како би оценио допринос владе Зорана Милановића, с обзиром на то да се цели жалбени поступак одвијао у њеном мандату, Крстичевић је рекао да су ” све владе радиле на томе у континуитету, а истина је победила”.

Извор: Tanjug
loading...
Loading...