Русија Свет

ЛАВРОВА НИКО НИЈЕ ВИДЕО ОВАКВОГ – КОНКРЕТНО УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИЦИ: Да ли сте спремни за милион мртвих?

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Русија сматра неприхватљивом америчку милитаризацију азијског региона под изговором супротстављања претњама Северне Кореје, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на заједничкој конференцији за медије након састанка са јапанским колегом Тароом Коном.

– Скренули смо пажњу партнерима и на неприхватљивост покушаја неизмерног нагомилавања овог региона оружјем, војном техником и уопште милитаризацијом овог региона под изговором супротстављања нуклеарној претњи Северне Кореје. Ми сматрамо да су мере које у региону предузимају Сједињене Америчке Државе са својим савезницима апсолутно несразмерне ономе што је потребно да се уради, рекао је Лавров.

Лавров је додао да је Русија забринута због америчких планова за распоређивање елемената противракетне одбране у азијском региону и да то не доприноси безбедности.

– Посебно забрињавају планови Сједињених Америчких Држава, који се већ активно реализују у пракси у размештању елемената глобалног система америчке противракетне одбране у овом региону. Такође су (ти планови) привукли пажњу на изузетно негативан утицај тих акција на безбедност у Азијско-пацифичком региону, рекао је Лавров.

– Изражавамо веома дубоку забринутост због чињенице да Јапан и Јужна Кореја постају територије на којој се постављају елементи америчког глобалног система противракетне одбране, који се у овом региону распоређује под изговором „севернокорејске претње“. У Европи се ово дешава под изговором „иранске претње“. У ствари, ако погледате карту, овај амерички ПРО систем на чудесан начин окружује Русију и Кину, нагласио је Лавров.

– Знајући Американце, озбиљно сумњамо да ће се они сложити да неком предају контролу над било којим елементом овог глобалног система противракетне одбране, додао је руски министар.

Коментаришући ситуацију на Корејском полуострву, руски министар је додао да Русија не прихвата ракете и нуклеарне авантуре Северне Кореје и заједно са Кином инсистира на имплементацији резолуција УН.

– Убеђени смо да је јачање безбедности у региону неопходно не путем повећања сарадње у оквиру затворених војно-политичких блокова, већ на транспарентној, инклузивној, регионалној основи, дијалогом који је покренут у оквиру источноазијских самита о безбедности у Азијско-пацифичком региону.

Лавров је напоменуо да Вашингтон провоцира Пјонгјанг, упркос чињеници да Северна Кореја у последњих два месеца није спровела никакве ракетне или нуклеарне пробе.

– Веома је узнемирујуће што током протекла два месеца, када Северна Кореја није извела никакве пробе ни лансирања ракета, Вашингтону као да због тога није било драго и покушао је да учини нешто што би иритирало и испровоцирало Пјонгјанг, нагласио је он

Министар је навео да сваки војни сукоб са Северном Корејом може да доведе до милионских жртава већ првог дана.

– Сви водећи стручњаци признају да ће сваки војни сценарио имати катастрофалне последице. А већ првог дана могућег оружаног сукоба биће на стотине хиљада, ако не и више милиона жртава, додао је Лавров.

– Средином октобра одржане су ненајављене, ванредне војне вежбе (америчке морнарице и Јужне Кореје), недавно је објављен нови списак антисевернокорејских санкција. Као да чекају да (дипломатски напори) поново пропадну и да се тада, напокон, позабаве војним опцијама, рекао је руски министар.

Лавров је прецизирао да је америчко руководство више пута изјавило да се на столу налазе све варијанте решавања сукоба на Корејском полуострву, укључујући и војну.

– Ми смо, наравно, скренули пажњу на чињеницу да је јапански премијер Шинзо Абе на састанку са америчким председником Доналдом Трампом почетком новембра рекао да ће он у потпуности подржати амерички став, нагласио је руски министар.

Русија се нада да ће на крају бити могуће да се изађе из спирале конфронтације и пронађе пут обнављања преговарачког процеса о Северној Кореји, рекао је шеф руске дипломатије.

– Спремни смо да за то учинимо све што је потребно, додао је Лавров.

Са своје стране, јапански министар спољних послова Таро Коно изјавио је да Јапан никада није имао за циљ војно свргавање режима у другим земљама, укључујући и Северну Кореју.

– Јапан никада није имао за циљ војно свргавање режима у другим земљама, али сматрамо потребним да се искористе све могуће методе и начини и максимално повећати притисак на Северну Кореју, зауставити њен програм нуклеарног развоја и лансирања ракета, рекао је Коно на конференцији за медије.

Јапански министар је истакао да „Јапан поздравља став САД према коме ће Сједињене Америчке Државе, да би заштитиле Јужну Кореју и Јапан, искористити сва могућа средства одвраћања“.

Министар је истакао велику улогу Русије у контексту севернокорејског проблема, с обзиром да је Русија чланица Савета безбедности УН и учесница мултилатералних разговора о Северној Кореји. „Сматрам да је неопходно наставити блиску сарадњу са Русијом“, нагласио је Коно.

На снимку испод можете погледати цели конференцију за новинаре Сергеја Лаврова и Тароа Коноа:

 

Извор: rs.sputniknews.com