Србија

НЕМЦИ ТВРДЕ: Србија ће морати да призна Косово

Фото: Pixabay.com

Од почетка је било јасно да ће на крају дијалога Београда и Приштине морати да се постигне нека врста обавезујућег споразума о нормализацији односа.

 

Loading...

То каже немачки аналитичар Бодо Вебер, истичући да, иако детаљи тог споразума нису познати, оквир је јасан – две стране се морају обавезати да неће блокирати једна другу на путу ка ЕУ.

“С обзиром на то да је Србија много ближе чланству у ЕУ него Косово, то првенствено значи да ће Србија морати да се обавеже да неће блокирати чланство Косова у ЕУ. То је сценарио по којем ће Србија ући у ЕУ. Као пуноправна чланица Уније, дакле, она неће моћи да преокреће политику и спречава улазак Косова у ЕУ чим Косово испуни услове за то”, наводи за РСЕ Вебер, виши сарадник Савета за политику демократизације из Берлина.

Према његовим речима, “у принципу није ништа изненађујуће” то што је председник Србије Александар Вучић раније данас обелоданио домаћој јавности да Србија, пре него што постане чланица ЕУ, мора, поред осталих услова, да потпише и правно обавезујући документ о нормализацији односа са Приштином.

Он сматра да Вучићева најава таквог споразума није пала у случајно изабрано време с обзиром на то да је дан раније био у Бриселу, али наглашава да “није сигуран да су му такву изјаву Брисел или Вашингтон диктирали”.

Вебер сматра да је доста магловито у ком правцу ће се кретати унутрашњи дијалог о Косову на који је Вучић позвао у Србији и подсећа да је нешто слично најавио и косовски председник.

Он, ипак, оцењује да је “јасно да они треба да припреме своју јавност за такву завршницу процеса узајамне нормализације односа”.

Вебер предвиђа да ће се оквир преговора о будућем обавезујућем правном споразуму сигурно кретати у правцу решавања свих отворених питања, међу којима су и питање граница и граничног режима између Београда и Приштине, имовинских проблема, као и гаранција пуног међународног субјективитета Косова, укључујући и чланство у Уједињеним нацијама.

У том контексту, додаје, Београд ће презентовати своје идеје о томе како може да испуни тај оквир, а да не призна Косово.

Вебер сматра да до таквог обавезујућег споразума треба сачекати јер још није ни почела нова фаза дијалога Београда и Приштине, као и зато што је Немачка, као велики актер у целом том процесу, потпуно одсутна јер још нема нову владу, а по свој прилици, неће је ни добити до почетка идуће године.

Вебер подсећа да је априлски споразум из 2013. званично означен као први споразум, у контексту својевремених услова које је немачка канцеларка Ангела Меркел поставила још 2012. године, а међу којима је и укидање такозваних паралелних институција, односно, како каже, “институција државе Србије на Косову”.

“Ту је и преговарачки оквир Европске уније за претприступне преговоре, у којем јасно стоји члан, иако то у српску јавност није баш јасно пуштено, да ће домет српских институција кроз приступни процес искључити територију Косова”, наводи Вебер.

“С обзиром на то да смо од средине ове године видели две председничке рунде дијалога у Бриселу, мислим да је јасно да ЕУ жели да убрза тај процес. Она је схватила да је имплементција априлског споразума превише споро текла, због чега се упало у кризу, и зато ће се сад убрзати дијалог у оквиру већ најављене нове фазе, која ће циљати баш на тај обавезујући коначни споразум”, наводи Вебер.

Вучић је раније данас рекао да ЕУ неће дозволити да Србија постане пуноправна чланица Уније без правно обавезујућег документа на крају процеса нормализације односа са Приштином.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug

Loading...
loading...
loading...