Издвајамо Свет

НОВА ШАМАРЧИНА АМЕРИЦИ! ПУТИН ПРОТЕРАО САД И ИЗ СРЕДЊЕ АЗИЈЕ: Са Ираном и Индијом гради нови гасовод!

Током посете Владимира Путина Ирану потписан је меморандум о развоју иранске енергије у оквиру којег ће Гаспром започети изградњу гасовода до Индије дужине 1.200 километара. Кроз овај гасовод ће тећи ирански гас

Остатак вести односио се на трилатералну сарадњу с Азербејџаном око великог инфраструктурног пројекта „Коридор север-југ“ од Ст. Петербурга до иранске луке Бандар Абас и Индије и, наравно, развоју ситуације у Сирији и како искоренити ИСИС.
Да све буде још страшније по САД, ако и постоји нада за завршетак гасовода ТАПИ, то се може догодити само уз помоћ Русије, Кине и Индије у стабилизацији Авганистана

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пројект ИПИ

Гасовод до Индије заслужује пуно више од два ретка, јер је реч о пројекту „ИПИ“, који повезује Иран, Пакистан и Индију, што је Вашингтон сматрао за своје ексклузивно право када је преко Авганистана намеравао да Индију снабдева гасом из Туркменистана.

У протеклих готово 16 година америчке војне присутности у Авганистану је то био неформални циљ свих америчких администрација.

Руски министар енергетике Александар Новак потврдио је да ће Москва и Техеран потписати меморандум о разумевању за изградњу новог гасовода. Додао је да ће он бити дуг 1.200 километара, да ће повезати Иран и Индију, али и да ће Гаспром имати важну улогу развоју иранских гасних поља дуж будућег гасовода.

Иако руски министар није навео више детаља, јасно је да то није стари ИПИ гасовод који је требало да повеже северни Иран и Индију кроз источну пакистанску луку Гвадар и Балуцхистан. Ту је и наводно подводни део у Персијском заливу.

Иако је данас Хилари Клинтон политички мртва, она је била једна од главних препрека за изградњу гасовода између Ирана, Пакистана и Индије. Клинтонова се грчевито борила за изградњу гасовода ТАПИ, који би повезивао Туркменистан, Авганистан, Пакистан и Индију, што је био важан циљ Клинтонове администрације и приоритет спољне политике Буша млађег.

Када је Хилари Клинтон била на врхунцу мандата као државна секретартка чинило се да је амерички гасовод ТАПИ готова ствар. Али он никада није изграђен, највећим делом због неспособности америчке војске да од Авганистана створи мирну и просперитетну земљу.

Заправо, до данас нису изграђени ни један ни други гасовод. Оно што је мало познато, ТАПИ је био један од главних, ако не и кључни разлог за наметање санкција Ирану 2012. године и искључење Исламске Републике из система СWИФТ, а не нуклеарни програм.

Вашингтон је сматрао за своје ексклузивно право да преко Авганистана Индију снабдева гасом из Туркменистана
Трошкови авганистанског рата, зависно од процене, износе 600 милијарди долара само за америчку страну, не рачунајући савезнике.

Дакле, виталне енергетске инфраструктуре за Пакистан и Индију су одгођене за више од 10 година само како би се спречио Иран да ојача утицај у регији. Било је важније водити рат за гасовод, него дозволити становништву у регији приступ обиљу јефтине енергије.

Да све буде још страшније по САД, ако и постоји нада за завршетак гасовода ТАПИ, то се може догодити само уз помоћ Русије, Кине и Индије у стабилизацији Авганистана.

Шах – мат Москве

С друге стране. гасовод Иран-Пакистан-Индија је најбоље решење за Индију, пуно исплативији и бољи од америчке верзије Туркменистан-Авганистан-Пакистан-Индија.

Из саопштења руског министра енергетике јасно се може ишчитати:

1. Индија више није могла чекати на амерички гасовод, јер хитно мора осигурати енергетске потребе.
2. Амерички утицај у регији, војно у Ираку и Сирији, врло брзо нестаје.
3. Утицај Хилари Клинтон на спољну политику данас је раван нули, а она је била једна од главних заговорника гасовода ТАПИ.
4. Нови ИПИ гасовод ће се моћи повезати с туркменистанским огранком ТАПИ, ако икада дође до града Мултана у Пакистану.
5. Русија је велики победник и Гаспром може да прошири утицај на Средњу Азију.
6. Мало је вероватно да ће Европа наметнути америчке санкције својим компанијама које раде с Ираном и Русијом на енергетским пројектима

Осим тога, и Ирак и Иран су у међувремену учинили огромне дипломатске кораке, који су онемогућили освету САД.
АП пхото

Вашингтон све што се догађа традиционално сматра „решивим проблемом“, иако се Трамп бави углавном унутрашњом политиком, а неоконзервативци, који управљају спољном политиком, уопште нису реаговали на овај пораз.

Истина, САД одређене кораке предузима како би се спречила Кина у свом пројекту Новог пута свиле, али Вашингтон нема никакав јасан и ефикасан одговор, осим додатног бомбардовања Авганистана, што с друге стране значи да њихов гасовод ТАПИ никада неће бити изграђен.

 

 

Извор: Logično.com