loading...
Издвајамо Србија

ОВО ЈЕ НОВИ ПЛАН ВАШИНГТОНА ЗА БАЛКАН И СРБИЈУ: Тражи се стално војно присуство САД у југоисточној Европи!

Pixabay.com

Атлантски савет објавиће извештај о новој америчкој стратегији за Балкан.

У њој се предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у југоисточној Европи, залагање за “историјско помирење” са Србијом и обноваљање репутације САД као истинског посредника, наводи Глас Америке.

Извршни потпредседник те невладине организације Дејмон Вилсон каже да се Атлантски савет залаже за унапредење историјског процеса помирења са Србијом и да буду истински посредник у постизању стварног напретка на политицком фронту- када је реч о дијалогу Београда и Приштине или пружању помоћи Грчкој и Македонији.

На констатацију Гласа Америке да Србија балансира измеду ЕУ и Русије, као и да ју је недавно званичник Стејт департмента саветовао Београд да не седи на две столице, Вилсон каже:

“Постоји велика шанса за Србију, под Вучићевим лидерством, и САД под овом администрацијом, да покушају да доведу до историјског помирења измеду две земље којим се препознаје да има много више области у којима можемо да сарађујемо и да, што је очигледно у анкетама и из других извора, бирачко тело у Србији разуме да је будућност у Европи.”

Под тренутним лидерством у Београду, постоји шанса да помогнемо да се приведу крају разговори са Приштином, да се унесе одређен осећај сигурности у тај однос, али и осећај неминовности у погледу будућности Србије, каже Вилсон.

“То су тешке одлуке за председника Вучића и владу Србије, али су јасно показали заинтересованост и вољу.”

Упитан да ли подржава захтев Приштине да се САД директно укључе у преговоре са Београдом, он каже:

“Мислим да има смисла да Сједињене Државе буду део тог процеса.

Очигледно, пре свега, две стране треба да га воде. Европска унија ће наставити да игра драгоцену улогу као посредник, али Американци не би требало да седе напољу. Требало би да имамо своју улогу и помогнемо да се дијалог доведе до конструктивног завршетка.”

Вилсон каже и да је неопходна активнија улога САД у региону, јер, упозорава он, ако Вашингтон не буде више ангажован, ризикује избијање кризе на Балкану.

Према његовим речима, извештај треба да пошаље поруку да је сада право време за обновљени америцки ангажман у региону и да постоји стратегија како САД могу да се придруже ЕУ и помогну да се оствари визија о томе да ће Балкан постати део Европе и трансатлантске заједнице.

“Да јацамо наше присуство у Југоистоцној Европи, као што смо то урадили у њеном североистоцном делу”,каже он.

То је и сигнал другим великим силама, које су можда активне у региону, додаје Вилсон.

На политицком нивоу можемо да помогнемо и да пошаљемо јасну поруку онима који желе да поремете процес трансатлантских интеграција, било да је реч о руским обавештајним снагама или организованом криминалу, каже Вилсон.
 

Фото: Pixabay.com

Извор: Курир.рс / Тањуг / Глас Америке

loading...