Издвајамо Србија

ПАЖЊА! САОБРАЋАЈНА ПОЛИЦИЈА УВОДИ РИГОРОЗНЕ КОНТРОЛЕ: Возачи ће бити тестирани и на ЛЕКОВЕ ЗА СМИРЕЊЕ!

Саобраћајна полиција ће у наредним месецима обављати ригорозне контроле возача на употребу чак шест различитих наркотика! Та одлука је донесена након једнодневног тестирања у Крушевцу, где је чак 22 од 40 возача било позитивно на дроге и лекове за смирење

Контроле ће се вршити специјалним апаратом којим се, анализом пљувачке, за само пет минута може утврдити присуство шест различитих психоактивних супстанци – кокаина, хероина, бензодијазепина, канабиса, метамфетамина и амфетамина. Сваки возач коме у организму нађу неку од ових забрањених супстанци биће задржан у полицијској станици до 12 сати и добиће казну од 15.000 до 30.000 динара, као и одузимање дозволе на шест месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Брзо откривање
Користићемо модеран апарат који, анализом пљувачке, за само пет минута може да утврди присуство дроге
Управа саобраћајне полиције

Уколико неко пак одбије тестирање, биће кажњен са 100.000-120.000 динара, 14 казнених поена и одузимањем дозволе на осам месеци или затвором до 30 дана.

Поразни подаци

Како сазнајемо у Управи саобраћајне полиције, главни разлог за увођење ригорозних превентивних контрола на наркотике јесу алармантни резултати тестирања у више градова Србије.

– Пошто је тестирање на забрањене супстанце поприлично скупо и кошта око 25 евра, ми нисмо превентивно контролисали све возаче. Вршили смо повремена једнодневна тестирања по градовима Србије не бисмо ли пратили какво је стање на терену. Међутим, резултати тих контрола су били катастрофални. На последњој у Крушевцу је 22 од 40 возача било позитивно на психоактивне супстанце, што је више од 50 одсто. Због тога је донета одлука да контроле на забрањене супстанце постану ригорозне и редовне. Користићемо модеран апарат који анализом пљувачке за само пет минута може да утврди присуство шест различитих психоактивних супстанци као што су: кокаин, хероин, канабис, метамфетамин, амфетамин и бензодијазепини – најавио је наш саговорник из Управе саобраћајне полиције.

Окановић: Требало је то увести много раније

Директор Српског комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић поздравља одлуку полиције да уведе ригорознију контролу возача на употребу психоактивних супстанци и тврди да је то требало урадити много раније.

– Ти тестови можда јесу скупи, али су неопходни за безбедност свих учесника у саобраћају. Возачи морају да схвате да не смеју да седну за волан дрогирани, не само због ригорозних казни него зато што тиме угрожавају себе и друге. Ово тестирање и контроле требало је увести много раније – сматра Окановић.

Он тврди да неодговорни возачи могу да очекују нулту толеранцију на присуство дрога и лекова у крви током вожње као и да ће казне бити изузетно ригорозне.

– Вожња под дејством психоактивних супстанци јесте прекршај који никоме нећемо праштати. Тако да ће ту, као и за алкохол, важити нулта толеранција. Уколико се утврди да је неко под дејством забрањених супстанци, чека га задржавање у полицијској станици до 12 сати и казна од 15.000 до 30.000 динара, као и одузимање возачке дозволе на шест месеци. Са друге стране, ако неко одлучи да одбије ово тестирање, чека га казна од 100.000 до 120.000 динара, 14 казнених поена и одузимање дозволе на осам месеци или казна затвора од 15 до 30 дана – објашњава наш саговорник.

Опасна вожња

Универзитетски професор и чувени вештак код саобраћајних незгода др Бранимир Александрић каже да више од две деценије апелује на полицију да уведе превентивно тестирање на психоактивне супстанце.

– Вожња под дејством психоактивних супстанци је у најмању руку подједнако опасна као управљање возилом под дејством алкохола, ако не и гора. Коришћење дрога и лекова успорава рефлексно реаговање, смањује видно поље и даје возачу лажно самопоуздање, па је због тога јасно да се под дејством психоактивних супстанци не може учествовати у саобраћају – искрен је Александрић.

 

 

Извор: А. Ц. / Информер