Издвајамо Русија

ПЕНТАГОН ЗАНЕМЕО: Руски Сухој Т-50 ПАК-ФА добио нову ЗАСТРАШУЈУЋУ СПОСОБНОСТ! (ВИДЕО)

Нови руски борбени авион Сухој Т-50 ПАК-ФА, добио је још једну способност – средства за уништење површинских ратних бродова.

Пета генерација вишенаменских авиона ће бити наоружана крстарећом ракетом продуженог домета Кх-35УЕ. Овај авион ће бити уведен у службу са Ваздушно-космичким снагама следеће године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дизајниран као невидљиви ваздухопловни супериорни борац, он ће временом заменити вишенаменски авион четврте генерације Сухој Су-27 који је услужби совјетске и руске војске још од средине 1980-их година.

Тестирање крстарећих ракета на Т-50 је обављено како би се показало да је оружје компатибилно са опремом на авиону. Када се распореди, крстареће ракете ће бити монтиране испод крила Т-50.

Тактичка крстарећа ракета Кх-35УЕ је надоградња субсоничне противбродске ракете Кх-35. Успешна уградња ефикасно претвара Т-50 у “мултифункционалну борбену машину“ чије карактеристике далеко премашују оне које имају обични борбени авиони.

Најновија Кх-35 варијанта има домет од 260 километара, што авиону омогућава да лансира ракете док је ван домета непријатељских ваздушних одбрана. Минимални домет је 7 км. Након лансирања, ракета одмах пронађе своју мету и самостално се усмерава ка њој. Кх-35УЕ напада мету на висини од око три метра надморске висине – ниже од бродске палубе, што отежава посао радарским станицама. Чак и ако је Кх-35УЕ откривен, обарање на овој висини би био изузетно тежак задатак.

Брзина је 0,8-0,95 Маха (980-1.164 км/х), висина лета: 10-15 метра на путу и око 3 м у терминалној области. Бојева глава: 145 кг ХЕ-ФРАГ (Хигх-еxплосиве фрагментатион). Систем навођења: инерцијално навођење и АРГС-3Е X-банд терминални активни радарски домет. Релативно мали пречник – 45 дм – омогућава да буде инсталирана на све врсте носача.

Кх-35УЕ је субсонична противбродска крстарећа ракета која је састављена од тела, активног радарског трагача, високо експлозивних фрагментацијских бојевих глава, независноог система самоуништења, инерцијалног навигационог система, радио висинометра, система горива и ефикасног турбо мотора.

Аутоматизовани контролни систем се користи за спровођење ракетне борбене припреме и процедура пре лансирања. Подаци о циљним ознакама се добијају са органских и спољних извора, укључујући и ваздухопловне. Фаза крстарећег лета је контролисана навигационим системом како би се ракета држала на унапред подешеној путањи и усмерила се до циљног подручја. Терминално навођење је омогућено ЕМЦ-отпорним активним радаром.

Ово оружје је јединствено. Као универзална крстарећа ракета, она се може поставити на различите платформе – од бродова, до авиона, хеликоптера, обалних одбрамбених ракетних система. Кх-35УЕ се показала као ефикасна на варијантама носача МиГ-29К и МиГ-29КУБР борбених авиона, и на Ка-52 борбеном хеликоптеру. Лансиране са разних платформи, неколико ракета може потопити брод који је сличн величине као амерички разарач “Арлеигх Бурке”.

Ракета је способна да нациља и уништи све од пловила за слетање до носача авиона, као и циљеве на земљи, укључујући складишта, па чак и мобилну војну опрему. Једна ракета може потпопити брод од 5.000 тона. Пре Кх-35УЕ, класичан приступ за различите платформе (авионе, хеликоптере, бродове и обалне одбрамбене системе) је био да користе посебно дизајниране ракете за сваку од њих.

Кх-35УЕ је у стању да заобиђе ракетне одбрамбене системе за пресретање, као и напредне електронске блокаде, захваљујући свом систму за навођење са две опције. Способност да нациља низ копнених мета, заједно са краћим преклопним крилима, одваја КХ-35УЕ од њеног претходника – противбродске крстареће ракете Кх-35.

Чињеница да се ова ракета може испалити са много платформи са високом прецизношћу на великој удаљености, чини је незаобилазним оружјем за све службе. Распоређена у великом броју, ово једниствено оружје у великој мери повћеава ватрену снагу и борбену способност војске. Са увођењем Кх-35УЕ у свој оружани пакет, Т-50 ће моћи да униши читав спектар мета са неупоредивом ефикасношћу.

 

Извор: Wебтрибуне.рс