Издвајамо Свет

ПОЧИЊЕ РАТ! Саудијска Арабија наредила својим грађанима: СМЕСТА бежите из ОВЕ ДРЖАВЕ!

Саудијска Арабија наложила је данас свим својим држављанима да напусте Либан, у јеку тензија између две земље, након што је либански премијер Саад ал-Харири прошлог викенда поднео оставку на ту функцију у шокантном обраћању из Саудијске Арабије.

Loading...

У кратком саопштењу које је објавила саудијска државна агенција Сауди прес, сви Саудијци који живе или бораве у посети Либану позвани су да напусте ту земљу, а они који намеравају да у Либан путују, упозоравају се да то не чине, преноси АП.

Раније данас, шеф дипломатије Либана Гебран Басил изјавио је да либански народ треба да одлучи о смени својих представника, након што је премијер те земље прошлог викенда поднео оставку из Саудијске Арабије, док извори блиски ситуацији кажу да је Ријад изнудио Хариријеву оставку и држи га у кућном притвору, пренео је Ројтерс.

Либанске власти сматрају да Ријад насилно држи Харирија и планирају да са страним државама раде на обезбеђивању његовог повратка, рекао је раније високи званичник либанске владе.

Истовремено, неименовани високи политичар близак Харирију рекао је да му је Саудијска Арабија наложила да поднесе оставку и ставила га у кућни притвор, док трећи извор близак ситуацији каже да Саудијска Арабија контролише и ограничава његово кретање.

У међувремену, парламентарни блок либанског шиитског покрета Хезболах, Хасан Фадлалах, позвао је Саудијску Арабију да престане да се меша у либанска питања након што је Харири поднео оставку.

Такође, Фадлалах је рекао да његов блок подржава став либанског председника, који је одбио да донесе одлуку о томе да ли прихвата или не шокантну Хариријеву оставку све док се Харири не врати кући.

Харири је, у обраћању из Саудијске Арабије прошлог викенда, рекао да подноси оставку наводећи да се плаши за свој живот и критикујући Иран и либански шиитски покрет Хезболах.

Он је сугерисао да се плаши за живот истакавши да је атмосфера у земљи слична оној која је постојала пре убиства његовог оца и премијера Рафика Харирија 2005. године, те да је “осетио шта му се спрема”.

Харири је на позицију премијера постављен крајем 2016, а руководио је владом од 30 министара чији је члан била и група Хезболах, наводи АП закључивши да је његова влада у великој мери успела да заштити земљу од ефеката грађанског рата у суседној Сирији, а сада се очекује да ће оставка Харирија појачати тензије у земљи.

 

Извор: Тањуг

Loading...
loading...
loading...