Издвајамо Свет

ПУТИН ЈЕ ОВОМ ПОРУКОМ ЗАЛЕДИО ЗАПАД: Време игре је готово, са вама је завршено …

Фото: Јутјуб

Путин: “Уместо да заједно раде на поправљану ситуације и да се зада ударац тероризму… неке наше колеге раде све што могу како би хаос начинили трајним.“

Далеко најпопуларнији чланак који је објављен на Руссиа Инсидер је био са насловом “Путин се обратио западним елитама: Време игре је готово.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је објављен пре тачно три године, након конференције клуба “Валдај” те године, и био је заснован на говору који је Путин одржао на тој конференцији.

У суштини, Путин је у том говору сигнализирао западним елитама да више нису квалификовани да играју игру међународних односа данашњице и да се морају вратити у школу на преквалификацију. А сада, три године касније, Путин им је дао коначну оцену, дајући им 1 у свакој категорији- нису научили ништа.

Следећи одломак из тог чланка од пре три године описује како су се правила променила:

“Раније се игра међународне политике играла на следећи начин: Политичари су имали јавне објаве, ради одржавања пријатне фикције националног суверенитета, али су оне биле чисто ради шоуа и нису имале никаке вез са суштином међународне политике, а у међувремену, ангажовали су се у тајним преговорима, у којама су се бавили стварним пословима.

Раније је Путин покушао да игра ову игру, очекујући само да Русија буде третирана као једнака. Али ове наде су пропале, и на овој конференцији је изјавио да је игра завршена, експлицитно кршећи западни табу тако што се обраћао директно људима, заобилазећи шефове елитних кланова и политичких лидера.

Још увек постоји шанса да се изгради нови светски поредак који ће избећи светски рат.

Овај нови светски поредак нужно мора укључивати САД – али то може учинити само под истим условима као и сви други: По међународном праву и међународним споразумима, уздржавајући се од свих једностраних акција, уз пуно поштовање суверенитета других народа.“

Иако је Путинова неповољна процена примењена на Запад у целини, већина његових критика је усмерена директно ка Вашингтону, чији су европски “вазали“ били “вођени политичким разматрањима и жељом да задовоље свог великог брата у Вашингтону“.

Седећи између Хамида Карзаја, бившег председника Авганистана, и Џека Ма, милијардера и шефа кинеског гиганта Алибаба, Путин је истакао да је модерни свет комплексно и сложено место, препуно нерешених проблема и контрадикција.

С једне стране, постоје готово средњевековна, племенска друштва као што је Авганистан, са сопственим традицијама племенске демократије и не могу се позитивно променити споља, а с друге стране, свеприсутност интернета, тренутних глобалних комуникација и брзог напретка у областима као што су роботика и машинско учење, који нуде и опасности и могућности. Али Путин је нагласио да:

“Сви спорови морају бити решени на цивилизован начин… Чврсто смо убеђени да се и најсложенији чворови морају развезати, а не исећи.“

Ово захтева сложено локало знање, капацитет за стрпљиву дипломатију и репутацију за фер пословање – све што је Вашингтон или жртвовао зарад своје сопствене сујете, или никада није ни имао.

То је разлог зашто су резултати Запада били толико лоши:

“У модерном свету, немогуће је остварити стратешку корист на рачун других.

Таква политика заснована на самоуверености, егоизму, и тврдњама о изузетности неће донети никакво поштовање или праву величину. То ће изазвати природно и оправдано одбијање и отпор.

Као резултат тога, видећемо континуирани раст тензија и несугласица уместо покушаја успостављања стабилног међународног поретка и решавања технолошких, еколошких, климатских и хуманитарних изазова с којима се суочава данашња људска раса.“

Потреба за решавањем проблема је хитна, али не постоји способност Запада да то уради. Као резултат тога, “Две и по деценије су пропале, много је пропуштених прилика, и тежак терет узајамног неповерења.“

Контрола оружја: Неуспешна.

Путин је истакао да “Русија и САД сносе посебну одговорност у свету као две највеће нуклеарне силе.“ Русије и САД су потписале низ споразума о ограничењу и смањењу оружја, али док је Русија сложно испунила своје обавезе, САД су биле немарне. На пример, у елиминисању вишка плутонијума,

“Американци су почели да граде фабрику на реци Савана.

Њихова почетна цена је била 4,86 милијарди долара, али су потрошили готово 8 милијарди долара, довели изградњу на 70 одсто, а затим замрзла овај пројекат.

Али, према нашем сазнању, буџетски захтев за 2018. годину укључује 270 милиона долара за затварање овог објекта.

Као и обично, поставља се питање: где је новац? Вероватно украден. Или су они нешто погрешно прорачунали приликом планирања ове изградње.

Такве ствари се дешавају. Овде се оне дешавају пречесто.

Али ми нисмо заинтересовани за то, то није наша ствар.

Занима нас шта се догађа са уранијумом и плутонијумом.

Шта је са одлагањем плутонијума?

Предлаже се растварање и геолошко складиштење плутонијума. Ово је у потпуности у супротности са духом и писмом споразума, и што је најважније, то не гарантује да се растварање не претвара у плутонијум погодан за прављење оружја.

Све је то веома неповољно и збуњујуће.“

Да будемо фер, дизајнирање и изградња таквог реактора је незгодан задатак, многи су покушали, али само је Русија успела. Американци немају знање, али су превише поносни и срамота их је да затраже помоћ.

Осигурање политичке стабилности: Неуспешно.

По питању етничког сепаратизма, који тренутно заузима многе делове света, Путин је био јасан:

“О томе сте требали размишљати раније, када сте конструисали конфискацију Косова од Србије и претворили га у војну базу НАТО-а.

Није корисно измишљати сада да је Крим одузет Украјини и придружио се Русији, или да источна Украјина одбија да се покори режиму у Кијеву, или да је ирачки Курдистан гласао за независност (али није успео у својој намери због недостатка подршке од било кога осим Израела).

А сада је ту Каталонија, са дугачким списком сличних нада и жалби које кувају на другом месту:

Не могу вам помоћи, али запамтите да је о томе више требало размишљати раније.

Хоћете да кажете да нико није био свестан ових вековних неслагања у Европи?

Били су, зар не? Наравно да јесу. Међутим, у једном тренутку су заправо поздравили распад неколико држава у Европи без скривања своје радости.

Укратко, било је могуће поставити лош преседан, као што је био случај са Косовом, али није могуће увести двоструки стандард:

Испоставља се да неки од наших колега сматрају да постоје “добри“ борци за независност и слободу и да постоје “сепаратисти“ који немају право да бране своја права, чак и уз коришћење демократских мехнизама… Такви двоструки стандарди – а ово је јак пример двоструких стандарда – представљају озбиљну опасност за стабилан развој Европе и других континената, као и за унапређење процеса интеграције широм света.“

Економски развој: Неуспешан.

Чини се да су САД свој фокус преусмериле са помагања земљама у развоју да се развију на наношење штете земљама у развоју. Недавно су чак и Немачка и Аустрија гласно протестовали када су САД одлучиле да обогате своје енергетске компаније на рачун својих европских савезника:

У једном тренутку браниоци глобализације покушавају да нас убеде да је универзална економска међузависност била гарант против конфликата и геополитичког ривалства. Нажалост, то се није догодило… Неки чак и скривају да користе политичке изговоре да промовишу своје строго комерцијалне интересе.

На пример, недавни пакет санкција усвојен од стране америчког Конгреса је отворено усмерен на избацивање Русије са европских енергетских тржишта и присиљавање Европе да купи још скупље ЛНГ америчке производње, иако је њихова производња још увек премала.

Борба против тероризма: Неуспешна.

Путин је похвалио напоре Русије у Сирији и предвидео да ће борба против ИСИС-а ускоро бити готова. Међутим, освајање једне битке није исто што и победа у рату. Штавише, улога Запада у овој борби би била све осим позитивне:

Уместо да заједно раде на поправљању ситуације и да се зада ударац тероризму, а не да се симулира борба против њега, неке од наших колега раде све што могу како би хаос на овом подручју начинили трајним. Неки још увек мисле да је могуће управљати овим хаосом.

Током питања и одговора након овог говора, Путин је објаснио да:

“Тероризам има дубоке корене у неправди света, међу сиромашним народима и верским и етничким групама, и у одсуству основних образовних система у многим земљама. Одсуство доброг основног образовања је једна од ствари која негује тероризам.“

Западна тактика, која је недавно учинила да сиријска Рака изгледа као Дрезден на крају Другог светског рага и која је изазвала више хиљада цивилних жртава у ирачком Мосулу, стварају тероризам чак и док се претварају да га уништавају.

Још много тога је речено – о ситуацији у Украјини, о Северној Кореји, о томе колико се брзо ситуација у свету мења и развија, и о тешкој опасности коју таква нестабилност представља у свету. Због тога вас подстичемо да прочитате цео говор. Али оно што је кључно за разумевање јесте то да је ера руске толеранције у суочавању са западним слабостима – у “окретању другог образа“ – сада дефинитивно завршена.

 

Извор: Wебтрибуне.рс