Издвајамо Свет

РАКЕТЕ НА ГОТОВС: Почиње коначни обрачун на Блиском истоку

Фото: Јутјуб

Ратовима на Блиском истоку се не види крај. Само што се учинило да се један завршава (у Сирији), већ је у најави други — може бити још крвавији и може захватити још већи простор — можда чак и цео регион. Изгледа да се ближи крај „хибридном“ рату у којем се већ дуже време налазе Саудијска Арабија и Иран и изгледа да почиње њихов коначни обрачун.

Саудијска Арабија је оптужила Иран да наоружава побуњенике у Јемену ракетама које они користе за бомбардовање територије Краљевства, назвавши то актом „директне војне агресије“. Они су саопштили да ће у будућности овакве акције бити сматране отвореним ратом и да за себе остављају право да одговоре. Отворени војни сукоб између Саудијске Арабије и Ирана већ дуже време се интензивно припрема. Обе стране покушавају да преузму иницијативу на економској и политичкој равни. Иран успоставља чврсту сарадњу са шиитима у заливским државама, док Саудијци траже савезнике на Западу. Ријад на својој страни има заиста два врло важна играча: САД и Израел, али им фали још само један па да буду у предности — Русија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С тим у вези, саудијски краљ Салман прошлог месеца је посетио Москву, што је заиста преседан — ово је прва посета неког краља Саудијске Арабије Русији. Тим пре, што су само пре годину дана из ове Краљевине стизале претње Русији због подршке сиријском председнику Башару Асаду. На састанку с руским председником Владимиром Путином чула су се многа обећања, дипломатске фразе, чак се поменула и куповина руских система С-400. То што држава која у својој војсци од руског оружја поседује само 10.000 „калашњикова“, а од америчког последње моделе војне технике, сада жели да купи прослављене руске системе, показује колико им је потребна Русија. Међутим, Иран је традиционални руски савезник на Блиском истоку, тако да је, са руским оружјем или без њега, мало вероватно да ће се Русија активно умешати у овај конфликт на било чијој страни.

Слом спољне политике саудијског „Наполеона

Мора се рећи да су за Ријад ракете из Јемена стигле у врло незгодном тренутку. Тамо је у току прави политички преврат који је маскиран причама о борби против корупције. Наследни принц Мухамед бин Салман одлучио је да очисти војну, политичку и економску елиту од неистомишљеника. У самој краљевској породици већ дуго траје тихи сукоб кланова који је кулминирао, како сматрају неки експерти, управо због неуспешне спољне политике младог принца који је умислио да је Наполеон и већ две године води ратове на све стране. Саудијци губе на свим фронтовима: у Сирији, где Иран подржава Башара Асада, саудијски штићеници Нусра фронта су пред истребљењем, у Ираку је шиитска Влада потпуно проиранска, у Либану је Хезболах такорећи преузео власт у држави, ни Катар након више месеци блокаде не могу да сломе, а у Јемену — одатле чак лете иранске ракете по Ријаду.

Наследни принц је са тим ракетама имао још један „пех“. Ракете „буркан 2Х“, које су испаљене из Јемена, летеле су 1000 километара и наводно их је, кад су стигле до циља, оборио амерички систем „Патриот“. Постоји много оних који сумњају у ову верзију. Зашто је тако касно реаговано на опасност? Пошто су, након хапшења команданта националне гарде принца Митеба, све функције оружаних снага прешле у руке принца Салмана, он би био директно одговоран за овај неуспех. Зато постоје претпоставке да је све заташкано, како би се спасила принчева част.

Подсетимо, Саудијска Арабија, заједно са великим бројем муслиманских земаља и САД, већ скоро три године изводи војну операцију у Јемену против наоружаних одреда шиита, без икаквих резултата. Сад су блокирали све јеменске луке, покушавајући да, изглађивањем, натерају шиитске побуњенике да се предају. Међутим, то не изгледа баш реално.

Либан на прагу грађанског рата

Да ситуација буде још компликованија, либански премијер Сад Харири, који се сматрао саудијским човеком, у суботу је поднео оставку за време своје посете Саудијској Арабији. Ријад је одмах изашао са саопштењем да Либан сматра државом са којом је у стању рата.

Либански политиколог Саркис абу Зејд, коментаришући овај догађај који је пао као из ведра неба, рекао је за Спутњик да је ово још један чин у рату Саудијске Арабије и Ирана.

„Уочи тог догађаја Ал Харири је примио високу делегацију Ирана. После тога је одмах отпутовао у Саудијску Арабију. Вероватно да порука, коју је донео од иранске делегације, није задовољила саудијско руководство. Између Саудијске Арабије, Ирана и Хезболаха у току је рат у којој је Ал Харири заузео страну Саудијске Арабије. Чак је и саопштење о његовој оставци стигло из Ријада, што је само по себи порука за све у Либану“, сматра Зејд.

По његовом мишљењу, Либан се налази у критички опасном тренутку, „када може почети грађански рат који нико не жели“. Интересантно је да је одлука о оставци стигла у тренутку хапшења десетине саудијских високих званичника. Чак постоје гласине да се и сам Харири налази у кућном притвору у Ријаду.

Претпоставља се да Саудијска Арабија покушава да дестабилизује Либан у којем је утицај Ирана досегао неслућене размере. Хезболах, који се налази под директном контролом Техерана, такорећи, потпуно је преузео власт у држави и налази се у коалицији са хришћанским партијама.

Чини се као да цео Блиски исток кључа. У Сирији још увек није све завршено, Ирак се налази, могло би се рећи, у рату са Курдима, Катар је под блокадом од јуна, Јемен је у рату без краја, а сада се спрема да експлодира и грађански рат у Либану. Изгледа као да је потребна само мала варница па да све експлодира: од Турске до Персијског залива и од Средоземног мора до Ирана.

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com