Русија

РУСКА АРМИЈА УСКОРО ДОБИЈА МОДРНИЗОВАНИ ВИШЕЦЕВНИ БАЦАЧ РАКЕТА: Ево како ће изгледати „Солнцепек“…

У најскорије време ће руска армија добити прву партију модернизованих тешких вишецевних бацача ракета ТОС-1А „Солнцепек“.

Министарство одбране РФ је саопштило нове податке о овим системима, преноси портал rg.ru. Они ће чак и споља другачије изгледати, а биће промењена и унутрашња опрема.

„У току модернизације на ТОС-1А је монтиран савремени мотор и динамичка заштита. Тешки ракетни бацач је добио нови лансер, а помоћно возило за пуњење овог система опремљено је савременим механизмима“, истакнуто је у министарству.

У Омској фабрици за транспортну машиноградњу, која као део групе УВЗ припада државној корпорацији „Ростех“ и ради на модернизацији система „Солнцепек“, наглашено је да ће осавремењене тешке хаубице ТОС-1А постати системи који немају премца у свету. У овом предузећу је такође саопштено да ће прва партија модернизованих ТОС-1А бити испоручена до краја месеца.

Систем „Солцепек“ на бази тенка Т-72 намењен је уништавању лаких оклопних возила, објеката и зграда, као и непријатељске живе силе. ТОС-1А може да отвара ватру са отворених и затворених положаја, уништавајући непријатеља невођеним реактивним термобаричним и запаљивим пројектилима.

 

Извор: rs.rbth.com