Русија Србија

РУСКИ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ ПОРУЧИО СРБИМА: Косово је свето место, Бог има свој суд и правду

 Косово је свето место, место мучеништва и заветовања, и оно ће заувек чувати сећање на све који су тамо пострадали, исто као што ће и камење катедрале Свете Софије вечно памтити божанске литургије које су се служиле међу њеним зидовима, поручио је патријарх руски Кирил.

“Са непроменљивим молитвеним осећањем мислим о Косову и трудим се да се у својим молитвама сетим свих оних који данас тамо храбро и нимало лако служе. Косово нам је свима наук…”, навео је патријарх Кирил.

То је, каже, наук верности Христу и исповедању вере, упркос свим страшним мукама и искушењима које на нас шаље свет.

“И колико је само важно да се у таквим тренуцима не заборави да Бог није у сили него у правди”, рекао је.

Патријарх руски је, како каже, братском српском народу поручио да чувају православну веру, и да разумом, срцем и душом спознају учење Христово.

Он каже да о Србији увек размишља са посебним осећањима.

Патријарх Кирил подсећа да је Србију посетио 2013. током обележавања 17 векова Миланског едикта, и 2014. године, када је у Београду боравио на позив патријарха Иринеја.

“Знате, невероватан осећај обузме руског човека кад долази у Србију. Немате осећај да сте у страној земљи. Напротив, осећате се као код куће, окружени браћом. Наше земље заиста имају много тога заједничког. Пре свега, наравно, то је наша заједничка вера, заједничке духовне и моралне вредности, блиске културе и тесне историјске везе”, истиче он.

Указујући да између наших народа постоје дуге и чврсте везе љубави, и што је најважније те везе се манифестују на најнепосреднији, свакодневан начин, на приватном плану, у личној, међусобној комуникацији људи, руски патријарх напомиње да су управо због тога за њега посете Србији, поклоњење светињама и разговори са вашим православним људима увек радосни догађаји које ишчекујем.

Упитан каква су браћа Руси и Срби, патријарх Кирил истиче да наше народе спаја дубоко духовно сродство које произлази из православне вере и из заједничког словенског порекла.

“Историја руско-српских односа потиче од прапочетака свесловенске православне цивилизације. Ако се осврнемо на историју, видећемо колико су, захваљујући божанском провиђењу, тесно испреплетене судбине наша два народа”, рекао је.

Кроз историју су се, подсећа патријарх, наши народи држали заједно током тешких искушења.

“Русија је током Првог светског рата подржавала Србију. А када се у Русији десила револуција и власт преузели ратоборни богоборци, Србија, која се и сама мучила са последицама рата, примила је велики број избеглица из Русије и прихватила их као род рођени”, рекао је патријарх.

Указао је да се свет данас суочава са новим озбиљним искушењима.

У појединим европским земљама, навео је, све већи утицај имају снаге које желе да изгурају религију на маргине живота савременог човека, да обесцене традиционалне моралне принципе, релативизују етичке стандарде и наметну друштву грешне кодексе понашања, између осталог и у многим православним земљама.

“Ми православни, Срби и Руси, позвани смо да као и раније станемо раме уз раме у овој борби за наш духовни идентитет, за очување православне цивилизације, бранећи Богом дати брак као заједницу мушкарца и жене, вредности људског живота од зачећа до природне смрти, не подлежући пред лажним искушењима спољашњег материјалног благостања и не заводећи се лажним идејама о људској слободи и срећи”, казао је патријарх.

Говорећи о изазовима са којима се данас суочава православље, патријарх Кирил каже да са једне стране, нема ништа ново и да су замке и искушења непријатеља људског рода исте данас као и увек, само можда софистицираније и лукавије.

“Са друге пак стране, сведоци смо колико брзо данас долази до цивилизацијских промена, суочавамо се са тако сложеном реалношћу и компликованим питањима, на која не можемо увек пронаћи одговоре…”, закључио је патријарх.

Извор: Kurir.rs/Tanjug