Русија Свет

САД опет у жижи скандала: Русија позвала на забрану величања нацизма, а Американци се НЕ СЛАЖУ

Фото: Јутјуб

Слобода говора, загарантована првим амандманом Устава САД, за Американце је разлог због кога годинама, па и сада, у Уједињеним нацијама гласају против резолуције којом се осуђује величање нацизма. Стејт департмент наводи да забране слободе говора и други проблеми у тој резолуцији чине немогућим за САД да подржи документ, о коме се у четвртак гласало у Комитету за људска права Генералне скупштине УН.

Ова резолуција, коју је представила Русија, позива све државе чланице УН да забране пронацистички говор и организације, и да укључе и друге забране при говору и излагањима у скупштини. Но, грађанима САД је гарантована слобода говора, чак и хвала следбеника нацистичког вође Хитлера, па САД увек гласају против, са „шачицом“ других. Државе ЕУ обично су уздржане.

Резолуција која, иначе, сваке године бива већински усвојена, овог пута привлачи више пажње, јер се о њој први пут гласа од како је нови председник САД Доналд Трамп, кога оптужују да није оштар према неонацистима. Како он то снажно одбацује, амерички званичници покушавају да објасне да САД не подржавају пронацистички говор, али да не могу ни да гласају за резолуцију којом се он забрањује.

Ова, као и остале резолуције у Генералној скупштини УН су необавезујуће. Али, америчка подршка резолуцијама које су у супротности са домаћим законодавством могле би да постану предмет америчког савезног суда.

У посебном процепу ове године се нашао Израел, који је гласао за резолуцију којом се осуђује нацизам. Овог пута је под снажним притиском САД да гласа против осуде нацизма чије су жртве били Јевреји. Или да буде, бар, уздржан.

САД, иначе, тврде да Русија користи резолуције о осуди нацизма сваке године како би подгрејала политичке нападе против својих суседа.

Закон о Путину?

Демократа Раџа Кришнамурти поднео је у Конгресу САД предлог закона под скраћеницом КРЕМЛИН о „минимализацији руског мешања“. Закон предвиђа да директор Националне обавештајне службе припреми извештај о „могућим намерама и политичким задацима Владимира Путина и његовог режима у позадини недавних покушаја мешања у изборе у низу држава“.

Извор: Srbija Danas/Večernje novosti

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2017.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930