Свет Србија

СВЕТСКИ ДОГАЂАЈ БРОЈ ЈЕДАН: Владимир Путин и Доналд Трамп се састају у Београду?

Очигледно је Београд био на висини задатка као домаћин приликом првог први сусрета специјалних представника Стејт департмента Курта Волкера и помоћника председника Русије Владислава Суркова о украјинској кризи, чим је нови састанак заказан поново у Београду.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је мишљење дипломате Срећка Ђукића, бившег амбасадора Србије у Белорусији, поводом најаве да ће се руски и амерички представници поново срести у првој половини новембра у Београду.

ЕВРОПСКА УНИЈА ЗА 10 ГОДИНА: Могући крвави ратови

Он каже да ово уједно значи и да су преговарачи, који се баве овако озбиљним питањем као што је Украјина, били задовољни условима које су имали током првог састанка, што надаље наговештава да би Београд могао бити домаћин и следећих састанака бар, како је истакао, на овом нивоу.

„Мислим да је то добро за Београд, за Србију, па и за цео регион, јер место састанка две велике силе које разговарају о једном тако важном питању, није лако наћи. Американци не желе да то буде територија бившег СССР-а, иако су њих двојица прве преговоре почели у Белорусији, али Американци нису желели да тамо наставе преговоре, јер тај терен сматрају проруским. Западна Европа, с друге стране, није погодна због разних ограничења, укључујући и визе за Суркова. Ту би неке друге неутралне земље могле да одиграју улогу домаћина, али у сваком случају, Београд као избор је, мислим, добар за нас и наша страна би требало да учини све, и да овај сусрет обезбеди онако како то две стране захтевају — без публицитета, без објављивања места састанка, уз све услове да могу комотно и комфорно да разговарају“, каже наш саговорник.

Ђукић наглашава да ће тема Украјине бити вероватно веома дуго присутна, јер тај сукоб траје и, како каже, нажалост се не назире његов крај.
Да ли ће се преговори о овој теми подизати на виши преговарачки ниво, Ђукић каже да је велико питање, јер се садашњи састанци главних преговарача Путин—Меркел—Макрон на ову тему одржавају телефонски, односно на видео-конференцијама.

„Да ли овај нови састанак Суркова и Волкера нешто најављује, неки другачији сусрет на неком високом нивоу, не знам. Ми то можемо да прижељкујемо и очекујемо, али о томе је рано говорити, јер засад нема неких назнака да би се тако нешто организовало, с обзиром да су позиције Америке и Русије страшно удаљене“, подсећа наш саговорник.

Он такође напомиње и да је још неизвестан и најављени састанак Путина и Трампа у Вијетнаму на самиту АТС-а.

Уколико би се, међутим, разговори на садашњем нивоу Америке и Русије наставили у Београду, и Русија и Америка приближиле би ставове о томе како решити проблем Украјине.

Поставља се питање да ли би могло да се деси да Београд буде место сусрета пре свега Путина и Трампа о овој теми.

„Наравно, ако би такав састанак био у Београду, то би изузетно много значило за нас и за нашу позицију у свету. То би био светски догађај број један. Управо зато што би пре свега био одржан у Србији. Међутим, такви састанци се по природи ствари одржавају на терену једне од ове три земље које су главни учесници у решавању кризе: Русија, Немачка, Француска. У том случају, не би важила ограничења као што су визе. Такав један састанак подразумева пре свега техничке и безбедносне услове. Да ли то Београд испуњава… Може да се потруди и да испуни, али крајња одлука где би био одржан састанак је на учесницима“, објашњава наш саговорник.

Према писању медија, други састанак америчког и руског представника требало би да буде одржан 13 новембра, на непознатој локацији у Београду.

 

Извор: Kurir.rs/rs.sputniknews.com