Регион Србија

СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА САРАЈЕВА: Прекопавају 13.000 српских гробова јер нарушавају изглед гробља!

Фото: Јутјуб

Стручњаци и аналитичари тврде да је ово само још један у низу гестова мржње према Србима и да власти у Босни и Херцеговини спаљивањем покојника желе да избришу сваки доказ о постојању нашег народа на тим просторима

Власти у Сарајеву почеле су да прекопавају чак 13.000 српских гробова у овом граду, а посмртне остаке смештају у костурницу и потом спаљују. Као један од разлога за овако скандалозан потез наводи се тврдња да “српски надгробни споменици нарушавају изглед гробља”.
Такође, повод за уништавање српских гробова јесте чињеница да десет година није плаћана накнада за њихово одржавање. Притом, нигде се не наводи да је реч о посмртним остацима родбине протераних Срба, који све и да су хтели, нису могли да се врате у Сарајево и реше проблем са споменицима својих предака.

Стручњаци и аналитичари тврде да је ово само још један у низу гестова мржње према Србима и да власти у Босни и Херцеговини спаљивањем покојника желе да избришу сваки доказ о постојању нашег народа на тим просторима.

Loading...

Уништена документација

Портпаролка Јавног комуналног предузећа “Покоп”, које управља с девет гробаља на подручју Кантона Сарајево, Најда Вранић Беширевић, рекла је да ће бити уништено око 13.000 готово искључиво православних гробова о чијем се одржавањју нико не брине, пише Информер.

– Током ратних година део наше документације је уништен, поготово када је реч о градском гробљу Баре. Већина тих гробних места је запуштена и у великој мери нарушава и изглед и безбедност гробља. Имамо законску основу за прекопавање гробних места након десет година неплаћања накнаде. Годишња такса за одржавање гробних места износи 4,25 евра, што јасно говори да је укупан дуг милионски – навела је Вранић Беширевић.

Гробља на којима се руше српски гробови су: Баре, Лав, Стадион, Свети Јосип, Свети Марко, Свети архангели Георгије и Гаврило, Свети Миховил, Обад и Влаково.

Страшна мржња

Аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомора каже за Информер да је овај срамотни потез босанских власти само још један доказ да у Сарајеву још увек влада мржња према Србима.

– Овим потезом власти у БиХ желе да избришу све трагове постојања Срба у Сарајеву. Када неки народ протерате, остају његови споменици и гробови, а када и то порушите и спалите, онда бришете све доказе о постојању неких људи на тим просторима. Оваква недела ће довести до тога да у будућности наши потомци неће знати колико је велики број Срба живео у Сарајеву и колико их је протерано из тог града.

Поред свега тога, ископавање српских гробова је још један доказ да у том граду постоји дубоко усађена мржња према Србима и да се то дуго неће променити. Док је год династија Изетбеговић на власти, на сваку пријатељски пружену руку од стране Београда Сарајево ће одговарати овако непријатељским гестовима – тврди Козомора.

Ово води у нове сукобе

Преседник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Иван Костић тврди да Србија под хитно мора да реагује на скандалозну одлуку власти у Сарајеву.

– Ово је још један показатељ да Срби у федерацији нису добродошли и да тамо постоји велика мржња према нашем народу. Политика коју води ова власт у Босни и Херцеговини неминовно води у нове сукобе и у будућности од којих не можемо очекивати ништа боље или другачије. Мислим да Република Српска и Србија морају да се политички заложе да престане скрнављење гробова наших људи. Ако треба, нека ми као земља платимо дуг за гробна места тих људи, али ово не смемо да дозволимо – каже Костић.

Извор: Telegraf.rs
Loading...
loading...
loading...