Србија

СРБИ ДОШЛИ СА СЕВЕРНОГ ПОЛА?! Невероватно: Директор руског центра у Нишу Србе назвао „малим Русима“

Руско-српски Хуманитарни центар у Нишу (Фото: Јутјуб)

Нови директор Руско-српског хуманитарног центра у Нишу Виктор Гуљевич свој манадат је започео спорном изјавом да су Срби „можда мали Руси“ и на томе се није зауставио. Гуљевич је додао да би се та теза можда могла и научно доказати.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

После само месец и по дана од доласка на функцију директора Руског центра у Нишу, Виктор Гуљевич одлучио је да Србима објасни одакле потичу и којем народу наводно припадају. И наравно, своје домаћине – грађане Србије повезао је са Русима, а за нашу препостојбину одредио најневероватнију локацију.

– У слободно време се интересујем за историју древних руских племена и народа, много сам о томе читао. Неки експерти тврде да су се Руси из предела Северног пола селили на југ, због климе и насељавали Европу и друге делове света. Тако да, можда и може да се докаже да су Срби „мали Руси“ – изјавио је Гуљевич.

Гуљевич није први који је Србе назвао „малим Русима“. Због наводног великог утицаја Москве на Београд, у том контексту о нама су писали и страни медији, а да смо „мали Руси“ тврдили су и неки припадници екстремистичких партија, који се, парадоксално, представљају националистима. О томе је својевремено говорио и Војислав Шешељ, лидер радикала.

С друге стране, против тезе да су Срби „мали Руси“ говорили су виђенији припадници владајуће коалиције, недавно и министарка евроинтеграција Јадранка Јоксимовић.

– Ми смо Срби! Нисмо „мали Руси“ и нисмо „тројански коњ“ за руске интересе у ЕУ. Али, поштујемо подршку и однос према нашим интересима које је Руска Федерација показала и то не кријемо. Због тога им нисмо увели санкције – навела је министарка Јоксимовић.

Питали смо и Душана Бајатовића, директора „Југоросгаса“ и познатог русофила, да ли се слаже са тезом да су Срби „мали Руси“ или га она вређа.

– Као народ нисмо ни великосрби националисти, нити смо „мали Руси“. Ми смо Срби, Словени и православци. Са браћом Русима имамо беспрекорне историјске односе и много заједничких историјских и актуелних интереса. Све остало су тешко прихватљива поједностављења – каже Бајатовић за „Блиц“.

„Хтео је да нам каже – ви сте изгубљени у времену и простору“

И мада би у многим државама овакву изјаву домаћини доживели као увреду и то не зато што је реч о Русима (може да буде било која друга нација), у Србији то није случај.

– Ми смо очигледно изгубили идентитет, а тај господин то не би рекао да је мислио да овде неће бити поздрављен због тога. Знао је да ће му аплаудирати због такве изјаве. Он је овим хтео да каже: ви немате свој идентитет, изгубљени сте у времену и простору, а ми ћемо вам рећи ко сте – објашњава за „Блиц“ културолог Ратко Божовић.

Божовић даље наводи да су тврдње попут ове коју је изнео Гуљевич стереотипи који имају амбицију да преваре и наговоре, као и да су у служби очигледно великих интереса.

– Ово није необично за руске функционере. Па, видели сте шта све прича руски амбасадор, а они не причају ништа што не могу да причају – додаје Божовић.

Социолог Срећко Михајловић наводе директора Руског центра сматра испразном причом која нема никаквог основа.

– Она више говори о оном ко ју је испричао. Ако је лудило нормална ствар, онда је и ова прича нормална – наводи Михајловић.

„Са браћом Русима имамо беспрекорне односе, али…“

А шта кажу историчари? Да ли наводи Гуљевича имају икакве везе са науком? Чедомир Антић каже: можда са псеудо или алтернативном науком.

– Нисам се бавио средњим веком нити антропологијом, али налазе да су Срби „мали Руси“ званична наука не познаје. Не знам ни зашто се директор једног хуманитарног центар уопште тиме бави, ни какве везе то има са његовим послом – наводи за Антић за „Блиц“.

„На небу бог, на земљи Русија“

Русе је у Србији величала и блиска сарадница Владимира Путина и висока руска државна функционерка Валентина Матвијенко, која је недавно боравила у Београду. Она је током посете подсетила на наводну српску пословицу – „На небу Бог, а на земљи Русија“.

– Такве речи, мисли и осећања живе вековима, преносе се са генерације на генерацију, зато што они иду из дубине душе – рекла је Матвијенко и истакла да јединство Русије и Србије треба чувати, јачати и преносити на будуће генерације.

Ипак, има и пословица која гласи: „Бог високо, Русија далеко“.

 

Извор: Blic.rs