loading...
Издвајамо Србија

СРПСКИ СУПЕРВОЈНИК ДОБИЈА СУПЕРОРУЖЈЕ: Војска Србије набавља пиштоље “глок” и пушкомитраљезе “миними” (ВИДЕО)

Војска Србије (ВС), у оквиру модернизације и јачања оружаних снага, набавља аустријске пиштоље “глок 17” и белгијске пушкомитраљезе “миними”

– Број пиштоља и пушкомитраљеза о којима је реч дефинисан је потребама јединица Војске Србије и програмским документима опремања. Пиштољ који се набавља је ”глок17” калибра 8 мм, произвођача ”Глок” из Аустрије, а пушкомитраљез је ”ФН миними” калибра 5,56 мм, произвођача ”Херштал” из Белгије”, наводи се у одговорима Министарства одбране на питања “Политике” у вези са том набавком.

Лист подсећа да се “Пројекат 1.500” односи на број војника из различитих јединица ВС који су, или ће бити, опремљени најсавременијим наоружањем и опремом.

“Политика” наводи да су, међутим, нека питања остала без одговора.

– Информације о количини која се наручује, које ће јединице користити наведено наоружање, која је вредност набавке и ко је добављач, представљају поверљиве податке, будући да је реч о процедури опремања која је у току и која је предмет програмских докумената опремања степенованих као ”војна тајна – поверљиво”- наводе у Министарству одбране.

Како истичу, приликом одлучивања о опремању јединица, Министарство одбране и ВС увек се воде интересима унапређења оперативних способности јединица, а један од критеријума јесте и финансијска повољност понуде.

– У складу са одредбама Закона о јавним набавкама и постојећим интерним правилима, Министарство одбране и ВС не опремају се непосредно средствима наоружања и војне опреме и иностранства, већ се за те потребе ангажују комисионари под најповољнијим условима- додаје се у одговору Министарства.

У сваком случају, војска добија најсавременије стрељачко наоружање, истиче “Политика” и додаје да је “глок 17” најпопуларнији службени пиштољ на свету, а да је пушкомитраљез “миними”, који користи метке стандардног НАТО пушчаног калибра, веома популаран међу припадницима специјалних јединица.

 

Извор: информер / политика

loading...