Здравље Србија

СТИЖЕ НАМ МУТИРАНИ ВИРУС ГРИПА, НИКАД ЈАЧИ! И код здравих људи може да доведе до упале плућа, колапс, па чак и смрти!

Фото: Pixabay.com

Грип би ове године могао би бити јачи него прошле сезоне. Разлог за овакву прогнозу је тај што је вирус Х3Н2 мутирао, откриће је епидемиолога Европског центра за контролу болести

Прошле године највећи број људи оболео је од грипа типа А Х3Н2, затим Х1Н1, популарно назван свињски грип, те се као и увек пред крај сезоне појавио и вирус типа Б.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Угрожени и потпуно здрави

Мутација која се догодила на Х3Н2 највише забрињава стручњаке, јер прве године када се појави међу људима, вирус буде блажи, али зато следеће сезоне може да буде јачег интензитета, што би могао да буде случај ове године.
Реч је о вирусу код којег се никад не зна како ће се развити. Нажалост, догађа се и да се код потпуно здравих људи развију озбиљне компликације, попут упале плућа, колапса организма, па чак и смрти.

Оно што је познато међу стручном јавношћу јесте да су прошле године те мале измене вируса Х3Н2 први пут установљене у Италији, али је утврђено и да се такав измењен вирус касније ширио и у другим земљама. Такав вирус циркулисао је ове године на јужној хемисфери.

Зато је Светска здравствена организација дала препоруку да следеће сезоне, тачније од 2018. године, вакцина против грипа садржи тај измењени сој вируса Х3Н2. Такву вакцину прво ће примити они који живе на јужној хемисфери, где је управо сада завршена сезона грипа.

Наш познати епидемиолог, др Предраг Кон објашњава за „Блиц“ да постоји велика вероватноћа да ће и овде циркулисати измењени вирус грипа.

– Још увек немамо поузданих података за Европу, али није немогуће да ће се овај вирус појавити и код нас. Међутим, стручњаци Европског центра за контролу болести саопштили су да је ефикасност вакцине на јужној хемисфери није била ефикасна када је у питању вирус Х3Н2, а да је солидно ефикасна била када се ради о типовима Х1Н1 и Б вирусу – истиче др Кон.

Набављено мање вакцине него лани

Ове године држава је купила 242.256 доза вакцина, за 5.700 мање него претходне године.

Бесплатну вакцину и ове године добиће све особе које живе у центрима за негу старијих лица и особе које их негују, здравствени радници који су у сталном контакту са болесницима, сви старији од 65 година, плућни, срчани, бубрежни и ендокринолошки хронични болесници, запослени у војсци и полицији.

Вакцинација против грипа веома је важна, поготову за хроничне болеснике. Њена ефикасност је више од 80 одсто.
Епидемија се очекује у фебруару и марту

Такође, епидемиолози саветују да не постоји ниједан разлог зашто се труднице не би вакцинисале. Вакцина се препоручује од 14. недеље трудноће, посебно оним трудницама којима ће трећи семестар бити у време очекиване епидемије (фебруар и март).

Сви остали грађани, који не спадају у ризичну категорију, уколико желе могу да се вакцинишу, али цепиво морају да плате, односно да га купе у апотеци или у неком од завода за јавно здравље.
Фото: Pixabay.com
Извор: blic/informer.rs