Србија

Тачи: Косово у свему нај, а и даље је изоловано

Косово се суочава са парадоксима посебне врсте, јер је без икакве сумње највише проевропска држава, највише про-НАТО и про-америчка на свету, а и даље је најизолованија, изјавио је данас у Приштини косовски председник Хашим Тачи.

– Косово је пример не само у овом делу Европе за међуверску и међуетничку толеранцију, али нажалаост још се нисмо учланили у Унеско због политичких баријера Србије и осталих држава које злоупотребљавају Унеско у политичке сврхе – рекао је Тачи на конференцији “НАТО и Западни Балкан: Регионалне динамике у ери глобалних безбедносних изазова”.

Он сматра да је Косово “шампион у региону у борби против насилног тероризма, насупрот чињеници што је остављено по страни и што још није постало члан Интерпола”, наведено је у саопштењу објављеном на сајту косовског председника.

Loading...

Тачи тврди и да је “Косово једина земља на Западном Балкану” која је раније започела дијалог за историјско помирење међу Албанцима и Србима, путем стварања Комисије за истину и помирење.

– Насупрот великој трагедији која је изазвана током ратних година, ја као председник Косова, али и остали политичари из ове земље, желимо да закључимо поглавље непријатељства са Србијом, нормализујући, путем дијалога у Бриселу, односе са овом суседном државом – рекао је он.

Тачи верујем да током наредне године “ми треба да постигнемо, да потпишемо историјски споразум са Србијом о нормализацији и помирењу”.

Према његовом мишљењу, Косово је најбољи пример реакције НАТО-а на највећи изазов сигурности у то време у Европи.

– КФОР, који је гарант стабилности на Косову, најуспешнија је мисија мира на свету деценијама заредом. Косово је данас стабилна држава са јасним тежњама – рекао је Тачи.

Наредна година, према његовом мишљењу, може бити одлучујућа за евро-атлантску перспективу Западног Балкана и да то зависи од спремности у региону да се превазиђу отворени проблеми.

– Пуно радим на том аспекту, јер не мислим да је ишта друго битније од мира, помирења и добрих суседских односа – рекао је он.

Говорећи о процесу трансформација Безбедносних снага Косова, Тачи је најавио да ће, обезбеђујући подршку за измену Устава, Приштина у потпуном партнерству са САД и НАТО створити Оружане снаге Косова.

Наш циљ је, казе Тачи, да постанемо саставни део Партнерства за мир (ПФП) и да се учланимо у НАТО.

Извор: Tanjug
Loading...
loading...
loading...