ИНФО Регион

ТУЂМАН РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ! Хаг осудио бившег хрватског председника за УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ!!

У судници Хашког трибунала у току је изрицање другостепене пресуде у случају “Прлић”. Тужилаштво тражи од Жалбеног већа да оптуженима изрекне дупло више казне. Хашки суд потврдио да је постојао удружени злочиначки подухват у случају “Прлић” с циљем етничког чишћења делова БиХ

Одбијен је закључак да је удружени злочиначки подухват постојао само тамо где су се водиле борбе. Кршење Женевске конвенције може се применити на целом подручју Босне и Херцеговине, рекао је председавајући судија Кармело Ађијус.
У Мостару су јутрос, уочи изрицања правоснажне пресуде у случају “Прлић и остали” у Хашком трибуналу, осванули плакати на којима пише: “Има Вележа, има Старог Моста, нестале су усташе к’о и Херцег Босна”, пренели су локални медији.

У првостепеној пресуди као чланови удруженог злочиначког подухвата наведени су и бивши председник Фрањо Туђман, тадашњи министар одбране Гојко Шушак и бивши начелник Главног стожера ХВ-а генерал Јанко Бобетко.

Појединачна кривица и казне биће прочитане на крају изрицања пресуде, које се очекује да ће трајати неколико сати.
Поред председника Жалбеног већа судије Кармела Ађијуса, чланови жалбеног већа су и судије Лиу Дакин, Фаусто Покар, Теодор Мерон и Баконе Џастис Молото.

Жалбено веће Хашког трибинала ослободило је оптужене за злочине над цивилима у Мостару.

Ађијус је рекао да је Жалбено веће, уз супротно мишљење судије Фауста Покара, закључило да је рушење Старог моста у Мостару било извршено у војне сврхе, а не ради застрашивања и терорисања цивилног становништва, босанских муслимана.

Извор: RTS
loading...
Loading...