Издвајамо Свет

ФРКА МЕЂУ АМЕРИЧКИМ СЕНАТОРИМА: У рату са С. Корејом већ у првим данима неколико милиона мртвих

Фото: Јутјуб

Група сенатора позвала је на наставак дипломатских напора у решавању Корејске кризе, након што је Пентагон објавио извештај о могућем војном решењу.

Како је наведено у извештају, САД би севернокорејски нуклеарни арсенал могле да стави под контролу само уз копнену инвазију, а сенатори сматрају да је “улог превелик”.

Loading...

“То је дубоко узнемирујуће и могло би да изазове стотине хиљада, чак и милионе жртава за првих неколико дана борбе”, наводи се у писму које је објавио демократа Тед Лију.

Потписници су војни ветерани и сенатори из оба табора, а како наводе, улазак у копнене окршаје са Северном Корејом би био “катастрофалан и по америчке трупе и по савезнике”.

“Војни врх се, изгледа, сагласио око онога што смо знали све време, а то је да не постоје добре војне опције за Северну Кореју. Инвазија би довела до катастрофалних губитака живота трупа САД и америчких цивила у Јужној Кореји. Такође, то би изазвало смрт милиона јужнокорејаца и угрозило животе трупа и цивила у Гуаму и Јапану”, наводи се у писму.

Такође, истиче се да извештај Пентагона потврђује да “Северна Кореја не би одолела употреби залиха биолошког и хемијског наоружања”.

“Наша намера је да народ Америке разуме какав би улог био када бисмо као нација потражили решење војним путем”, наводи се.

Они додају да би инвазија утицала на животе 25 милиона људи на обе стране корејске границе, а међу њима је и више од 100.000 Американаца.

“Помисао да бисмо могли да пошаљемо трупе и трошимо ресурсе на још један рат у коме потенцијално не бисмо могли да победимо је застрашујућа. Председник би морао да престане са провокативним изјавама које отежавају дипломатске опције и даље угрожавају америчке трупе”, наводи се у писму.

На крају, сенатори наводе да војни извештај показује да се прво морају исцрпити све дипломатске и економске опције.

“Ако председник Трамп намерава да искористи војну опцију, мора изаћи пред Конгрес. Улози су превелики, а потенцијални исход би могао да буде сувише страшан да би Трамп могао да крши своју уставну дужност да од Конгреса тражи дозволу да користи силу”, наводи се.

 

Извор: Б92

Loading...
loading...
loading...