loading...
Издвајамо Србија

ШЕФ СВЕТСКЕ БАНКЕ ЗАХТЕВА ОД СРБИЈЕ: Приватизовати јавна предузећа

Како би Влада Србије направила боље пословно окружење потребно је да створи простор за приватне фирме.

У овом тренутку више од 600 предузећа је у власништву државе. Највећа државна предузећа, 10 њих у Србији, од њих је шест у власништву државе, тако да је важно приватизовати и отварати те секторе за тржиште и конкуренцију, изјавио је за РТС вечерас Стивен Ндегвав, шеф Светске банке у Србији.

Он је честитао Влади 43. место на листи услова пословања.

“Прошле године је место било 47. тако да Србија напредује. Добро је бити амбициозан али је и важно констатовати да се бројни кораци у том правцу морају реализовати. Две су критичне области да би се то урадило. Прва је плаћање пореза и да се олакша тај процес предузећима. Порески терет је велики, посебно за нове фирме. Неке морају да плате у вредности шест месеци зарада, а такође прикључак на електричну енергију је компликован процес и ту Србија може да напредује. Амбиција је одговарајућа јер ако погледате, рецимо, како је решен проблем издавања грађевинских дозвола – прошле године Србија је била на дну, а сада је 10. на свету”, оптимистичан је шеф Светске банке у Србији.

Он је нагласио да је неопходно да власти отварају тржиште за конкуренцију.

– Желели бисмо да, рецимо, видимо напредак приватизације код банака и осигуравајућих компанија. То би био показатељ да је Влада озбиљно решила да учини економију конкурентнијом и да привуче нове инвестиције. Такође бисмо волели да имамо боље управљање и Влада је и за то опредељена. У ЕПС-у и у „Србијагасу“, они су то већ радили, реформисали су „Железнице“ тако да постоји капацитет, заинтересованост, само је потребно ићи хитно напред – појаснио је Стивен Ндегвав.
Према његовим речима нови кредит Светске банке за инфраструктуру помоћи ће Србији да да буде ефикаснија.

“Имамо два дела кредита: први део је да се омогући одржавање осам хиљада километара путне мреже, не само одржавањем већ променом начина одржавања кроз уговоре. Такође, потребно је модернизовати више од 200 јавних објеката да би били енергетски ефикаснији. То ће наравно донети уштеде за државни буџет”, објаснио је Ндегвав.
Према његовим речима идуће године Светска банка ће се фокусирати на помоћ Влади у реформи пореског система како би пореска управа била ефикаснија, као и да се поједностави Закон о порезу.

Он је најавио нове кредите.

“ Неки ће бити и додатни. Рецимо, постоји један здравствени програм који ће додати нови новац, око 300 милиона долара идуће године, али то умногоме зависи од тога шта Влада планира са буџетом и на који начин можемо да реагујемо на то. Тако да смо у складу са оним што Влада жели и њеним приоритетима”, закључио је шеф Светске банке у Србији.

 

Извор: Данас онлине