Србија

Ако Приштина ангажује Кондолизу Рајс, ОВО ЈЕ ОДГОВОР РУСИЈЕ И БЕОГРАДА! НАЈЖЕШЋИ РУС ПРЕГОВОРА У ИМЕ СРБА!?

У случају да Брисел одлучи да промени формат дијалога између Београда и Приштине и у име САД укључи Кондолизу Рајс, Србија има спреман одговор – предложиће да на сцену ступи и Русија, са шефом дипломатије Сергејем Лавровом на челу.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако би некадашњој „краљици Беле куће“ на мегдан изашао „руски џедај“, како су Лаврова прозвали док је био амбасадор Москве у Савету безбедности Уједињених нација.

Њих двоје су већ страни знанци, још из времена док је Рајсова била државни секретар у администрацији Џорџа Буша млађег. Баш је због ње Лавров добио надимак Мистер Њет, пошто је у укрштању става био немилосрдни преговарач.

(Не)мења се формат

Извор „Блица“ из врха власти наводи да су мале шансе да до мењања формата дијалога ипак дође, али да Србија у том случају сасвим сигурно неће седети сркштених руку.

– Ако се у Бриселу ипак нешто промени и у дијалог се укључи Америка, то би значило мењање формата дијалога и Србија неће дозволити да само једна страна буде на добитку. Београд ће тражити да и Русија буде медијатор, конкретно, да Лавров буде тај који ће у име Москве надгледати потезе и разговоре између Србије и Косова. Он би у том случају био противтежа према албанским захтевима и настојању да уз помоћ Америке окрену воденицу скроз на своју страну – наводи извор „Блица“.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је овакав развој ситуације већ наговестио.

– Ако би се сад мењао формат дијалога, то би подразумевало неку другу одлуку. Онда би и друге земље тражиле да учествују, али и Србија би имала одређене предлоге – најавио је Дачић.

Опаснији и од Путина

Није случајно да је тај предлог баш Лавров, да је он карта на коју би Србија заиграла, јер је овај 67-годишњак познат као тврд орах који наизуст зна целу резолуцију СБ УН.

О оштрини његовог мача сведочи и то што је шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел недавно рекао да му је лакше са руским председником Владимиром Путином него са њим, а управо је за Лаврова Рајсова рекла да ју је „често доводио до лудила“.

– Остала је упамћено како је Лавров одговорио на критике Кондолизе да у Русији нема слободе штампе. Саставио је списак чланака и новинских прилога о њој из руских медија и послао их јој лично мејлом. Ако се Лавров укључи у игру, сасвим је јасно да у Бриселу неће дозволити да се Косову гледа кроз прсте и да Београд буде тај на који се упорно сваљује кривица – каже извор „Блица“.

Дипломата који воли да цепа дрва

Лавров има животописну биографију, познат је по необичном хобију, воли да цепа дрва, уз који се баш и не уклапа његова дугогодишња љубав према писању стихова. Спекулише се да има и велику колекцију хладног оружја, а познато је да је страствени пушач – пушио је у згради УН и поред званичне забране. Важи и за творца неформалне студентске химне Московског државног института за међународне односе (завршио га је 1972) , а која почиње стиховима „Учити похлепно и пити до краја…“.

 

Извор: Blic.rs