Издвајамо Регион

Албанци спремају нови напад у Македонији – већ опасују динамит

Пресуда која је управо донета за Куманово, не само да Македонију уводи у нове тензије, већ су све гласнији они Албанци који сматрају да су изманипулисани и да би требало да силом издејствују да се „тиранска платформа“ спроведе у дело.

Македонска застава у пламену уз повике „УЧК, УЧК“ и псовке упућене на рачун Срба и Македонаца, али и повици за ново насиље, порука је коју су косовски Албанци упутили Македонцима после изрицања пресуде у Скопљу албанским терористима за напад у Куманову 2015. године. Ни премијер Македоније Зоран Заев, нити било ко из државног врха Македоније није реаговао, ни на паљење македонске заставе, ни на нове претње насиљем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аналитичар из Скопља Александара Митевски због свега овога страхује да би могло да дође до нове дестабилизације у Македонији, а не искључује ни могући новог терористичког акта, сличног ономе у Куманову.

Он подсећа да је њих 33 који су осуђени за напад у насељу Диво у Куманову, добили укупну казну у висини од 750 година, и подсећа да је већина осуђених са Косова. Осим тога, Митевски напомиње да не треба заборавити и да су они терористи који су погинули током напада у Куманову били са Косова, као и да је њихову сахрану организовала тамошња влада и да су сахрањени као — народни хероји.

„То што се синоћ десило на Косову било је и очекивано да се деси, будући да је већина тих Албанаца са Косова. Нико у Скопљу није реаговао, чак ни протестном нотом Приштини, а све то само да се не би нарушили односи са Албанцима у македонској влади. Посебно јер су они који су палили заставе скандирали и ’Али — издајник‘, алудирајући на Алија Ахметија (ДУИ), који је главни коалициони партнер Зорана Заева и лидер највеће албанске странке у Македонији“, каже Митевски.

Митевски је мишљења да је и ово једна од назнака да део Албанаца за овакву пресуду криви Ахметија који, као члан Владе, није реаговао, и сматрају да је хтео да заштити своје позиције у владајућој коалицији. Да су Албанци веома бесни, нашег саговорника уверава и оно што се чуло током изрицања пресуде усред Скопља.

„Док су судије изрицале казну, присталице ОВК које су пратиле суђење почеле су да скандирају ОВК и претили да се неће на томе завршити и да ће да буде додатног насиља, да су спремни на рат. А испред суда налазио се лик са динамитом око појаса који је хтео да се разнесе пред судом“, каже наш саговорник.

Иначе, пресуда терористима из Куманова, која је требало да буде изречена уочи другог круга локалних избора у Македонији, одложена је за завршетак избора, што је, према речима нашег саговорника, био политички потез македонског премијера, јер није желео да изгуби гласове у бирачком телу Албанаца.

Заев дефинитивно има проблема са делом својих коалиционих партнера из коалиције Алијанса Албанаца, која је састављена од три партије и има три посланика у скупштини. Њихова неслога могла би да сруши Владу, јер су нејединствени. Овај раздор је подгрејан и резултатима локалних избора ових странака, али и изреченом пресудом која је само долила уље на ватру.

У том контексту, овај међуалбански сукоб могао би да доведе до напетости, па и обрачуна у Македонији. Да ствар буде гора, између два круга локалних избора Алијанса је склопила дил са опозиционом албанском партијом БЕСА за узајамну подршку против ДУИ. Алијанса још није напустила Владу, и поред отвореног сукоба са ДУИ, али Заев већ припрема терен да смири ситуацију. Наиме, ако се деси да неко од њих напусти владу, њихова места била би понуђена партији Мехмета Тачија ДПА.

Овакве политичке игре са албанским странкама и пресуда која је управо донета за Куманово, Македонију не само да доводе у нове тензије, већ су све гласнији они Албанци који сматрају да су изманипулисани и да би требало да силом издејствују да се „тиранска платформа“ спроведе у дело.

Управо због таквих гласова, наш саговорник из Македоније врло је озбиљан када каже да је ово само предигра за „ново Куманово“. У паљењу македонске заставе у Гњилану учествовали су и навијачи групе „Јастребови“, демонстранти су на трговима у Гњилану и Пећи позивали Албанце да бране своја права, и да се боре против, како тврде, „неправде коју су учинили ’Славомакедонци‘“, преносе приштински медији.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com