Издвајамо Русија

АМЕРИКАНЦИ У ФРЦИ: Објављен први видео-снимак „летећег радара” А-100 (ВИДЕО)

Министарство одбране Русије објавило је видео-снимак првог пробног лета најновијег авиона А-100 „Премијер” са радаром великог домета.

Тестирање је извршено на аеродрому Таганрошког авијацијског научнотехничког комплекса „Беријев”, преноси портал rg.ru.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сви системи авиона (систем управљања моторима, енергетски систем и системи за интеракцију са радаром постављеним изнад трупа) функционишу беспрекорно и спремни су за даља прелиминарна тестирања ”, каже се у званичном саопштењу војне установе.

Мултифункционални авионски комплекс А-100 „Премијер” има боље карактеристике од сличних иностраних модела попут америчког модела E-3 AWACS. Руски „летећи радар” направљен је на бази авиона Ил-76МД-90А, поседује дигитални систем навигације и управљања, „стаклену” пилотску кабину и нови двофреквентни радар (DBR) са фазираном антенском решетком, захваљујући чему „види” чак и ловце и бомбардере направљене по „стелс” технологији.

„Основне карактеристике авиона А-100 и његова отпорност на радиоелектронско дејство и непосредно отварање ватре омогућавају му да брзо успостави радарску контролу на задатом оперативном правцу”, наглашено је у Министарству одбране.

 

 

Извор: rs.rbth.com