Издвајамо Свет

АМЕРИ ВЕЋ СПРЕМИЛИ ТАКТИКУ ЗА НАПАД НА КИМА: Ако дође до рата ових 5 оружја ће одиграти кључну улогу (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Ако почне било какав конфликт изнад неба Северне Кореје, ваздухопловство САД вероватно ће пратити познати образац. Прво, мораће да очисти небо од непријатељских ловаца што не би требало да буде тешко с обзиром на застрашујуће стање ваздухопловних снага Северне Кореје. Истовремено ће се водити битка за заустављање система командовања, контроле и одбране у ваздуху. На крају ће морати да се изврши блиска подршка пријатељским авионима у лоцирању и уништавању севернокорејских снага на земљи. Ова тактика могућа је помоћу пет оружја које би америчко ваздухопловство могло да употреби у рату са Северном Корејом.

Бомбардер Б-2

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Севернокорејска ПВО је густа, али застарела, и ослања се на противавионске митраљезе, изузев система С-300 дугог домета. Упркос застарелости, већин авиона би требало пажљиво да планира лет да не би били срушени.
Бомбардер Б-2 имао би релативно мало проблема са одбраном Северне Кореје. Б-2 би због своје „невидљивости“, могућности оптерећења и опсега могао бити једно од првих оружја које ће се користити у ратном сценарију и рушењу руководства државе. Неизвесност око тога где би руководство могло да се сакрије може захтевати летење преко великих делова земље, а „прикривени“ бомбардер може такође да спречи суседне земље Пјонгјанг унапред упозоре на долазак.
Бомбе које носи овај бомбардер, наводно, могу да продру у 60 стопа бетона или две стотине метара земље, чинећи га најефикаснијим нуклеарним оружјем против подземних објеката у Северној Кореји. Бомбардер Б-2 може одједном да пренети две МОП бомбе.

КЦ-135 стратотанкер

Због раздаљине између Северне Кореје и база САД на Окинави, Гуаму, па чак и Јапану, у било којој будућој ваздушној кампањи била би потребна подршка авионских танкера. Танкери ваздушних снага не би само снабдевали авионе америчког ваздухопловства, већ и морнарицу, као и авионе Јужне Кореје.
Највећи део трошкова терета пао би на стратотанкер КЦ-135. Сваки КЦ-135 може да носи до 200.000 фунти горива за жедне ловце, бомбардере, транспортере и специјалне мисије које ради преко или близу Северне Кореје. Ова летелица може чак и да пуни два авиона одједном.

Ц-130Ј Херкулес

Улазак у Северну Кореју ће бити тежак и једна од првих ствари које би савезничке снаге на терену могле да учине обезбеђивањем севернокорејских цивилних и војних аеродрома како би обезбедили снабдевање и довели појачање.
Способност Ц-130Ј Херкулеса да спроводи релативно кратке полете и слетања, као и да ради на непровереним површинама, као што су чврста прљавштина и шљунак, чине га одличним кандидатом за рад са авионим у близини линија фронта. У производњи је више од пола века, а најновија Ј верзија може да носи до 18 тона терета. Ц-130Ј може да носи 128 борбених трупа, 92 падобранца

Ф-16Ц Борбени соко

Корејски конфликт захтева вишеструког ловца који може да обезбеди ваздушну подршку и извршава опасне задатке. Природа севернокорејске претње против ваздушних снага значи да би ловци пете генерације били корисни, али не и од суштинског значаја у ваздушном рату. Ловци четврте генерације који су способни се брзо пребаце из ваздух-ваздух у ваздух-земља улогу у истоји мисији, обарају авионе МиГ-29 у једном тренутку и испуштају бомбе на артиљеријске локације у другом, савршени су за задатке у Северној Кореји.
Радни ловац корејског сукоба био би Борбени соко Ф16Ц, којих америчко ваздухопловство има око стотину у Јужној Кореји и Јапану, укључујући и две ескадриле „Дивљих лутака“ задужених за сузбијање непријатељских ваздушних одбрана (СЕАД).

РQ-4

Америчком ваздухопловству би за Корејски рат требала извиђачка летелица са могућношћу високог лета и велике издржљивости како би могли да нагдледају стратешку имовину Северне Кореје, нарочито копнене ракете и ракетне подморнице. Стални надзор и извиђање омогуц́ило би САД да обара мобилне ракетне системе по долинама, падинама и изграђеним подручјима, преносец́и информације о циљевима другим снагама. РQ-4 је идеално прикладан за ову улогу. Може да лети више од 34 сата, а могао би да полеће са аеродрома даљег од Гуама, проведе пола дана изнад Северне Кореје и поново се врати куц́и. Могуц́ност РQ-4 да врши надзор дан или ноц́ је главни плус а његов „поглед“ ц́е бити непроцењив у прац́ењу непријатељског кретања.

 

 

Извор: Курир.рс / National interest