Србија

Бивши амерички амбасадор дао САВЕТ Србији: Албанци вас мрзе, Бакир провоцира, ОВАКО поступите

Европска унија није извршила довољно јак притисак на Приштину да испуни своје обавезе, а Србија би требало да у преговорима са ЕУ, у оквиру поглавља 35, обустави све док косовска страна не спроведе свој део договореног, каже бивши амбасадор САД у Београду Вилијам Монтгомери.

Он је, такође, рекао да на вишим нивоима власти у Вашингтону не постоји велико интересовање за Балкан, додајући да није сигуран ни да би председник САД Доналд Трамп могао овај део света да пронађе на мапи.

– Мислим да, нажалост, ЕУ није довољно притисла (Албанце) да то ураде, а истовремено врше притисак на Београд да учини све више и више. Тужна стварност је што је Поглавље 35 у преговорима са ЕУ било прво поглавље, које је отворено и биће последње затворено – рекао је Монтгомери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Приштина да испуни обавезе

Према његовим речима, то значи да ће Србија до краја процеса бити суочена са све више захтева.

– Можда је ово недипломатски, али бих вашем председнику саветовао да се захвали и каже да намеравате да радите оно што је ваш део, али све док Приштина не спроведе овај важан део споразума који је потписан пре неколико година, ви нећете више ништа да радите. „Немојте са нама ни разговарати о Косову док све остане како јесте, односно све док Приштина и Косово не спроведу овај важан део споразума“, то бих урадио да сам на месту вашег председника – рекао је Монтгомери.

На питање како коментарише то што још није основана Заједница српских општина, Монтгомери је рекао да више није дипломата, па може отворено да износи свој став и каже да косовски Албанци немају никакву жељу да спроведу тај део споразума и да одлажу његову примену.

Тежак дијалог Београда и Приштине

За будућност дијалога Београда и Приштине, он каже да ће бити веома тешка, јер је стварност таква да не постоји права снажна и јака влада или консензус у Приштини како поступити по том питању.

Према његовим речима, једино о чему се Албанци на Косову слажу то је мржња и страх према Србима.

– Када год се неко друго питање потегне странке у Приштини ће потегнути неко српско питање, јер они немају више никакву другу политику на коме заснивају свој став и то ће се наставити. Биће сталана борба да се они наведу да спроведу споразуме које су потписали, а камоли нешто друго у будућности – наводи он.

Монтгомери каже и да Албанци са Косова више слушају САД, али да треба да видимо укљученост и једне и друге стране да би ово функционисало како треба.

– Ако покушамо да препустимо то решење само ЕУ, то неће бити добро – додао је он.

Опасна провокација

Поводом јучерашње изјаве члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати Косово, Монтгомери каже да је реч о опасној провокацији.

– Његова изјава је једнострана и такве изјаве воде само већој нестабилности у региону. Надам се да ће међународна заједница снажно реаговати на његову изјаву и на провокацију коју је она изазвала, пошто су у прошлости реаговали и на изјаве председника Републике Српске Милорада Додика које су, према њиховом мишљењу, биле провокативне – навео је Монтгомери за РТС.

Он је нагласио да у региону постоји историја нестабилности везана за БиХ, Косово и Метохију и Македонију и да Србија, која је већ неколико година фактор стабилности, не може сама да овај реигон учини дугорочно стабилним.

Нисам сигуран да Трамп зна где је Балкан

Монтгомери, такође, истиче да нико на вишим нивоима власти у Вашингтону не мари много за Балкан.

– Нисам сигуран да би Трамп могао да нађе на карти Балкан када би му неко то тражио. Треба нам снажније вођство у Вашингтону, треба више људи да ради за Балкан, јер овај регион је веома нестабилан и Србија доприноси стаиблности у региону, али за дугорочно решење треба нам активније учешће које тренутно не видимо од стране САД и ЕУ – рекао је бивши амерички амбасадор.

Сарадња са свима

Монтгомери је рекао да је високи званичник САД Брајан Хојт Ји имао необичну изјаву да Србија не може да седи на две столице, али да то не представља општи став, као и да не види разлога да Србија не сарађује истовремено са Русијом и да иде ка ЕУ.

– Мислим да је Србија остала мирна и тиха у озбиљном сукобу између Русије, САД и ЕУ. Овај сукоб се све више заоштрава сваким даном и настаје колетерална штета у случају Србије. Нема разлога зашто Србија не би могла да буде у пријатељским односима са Русијом, а да у исто време иде ка ЕУ. И Србија је ипак овде ухваћена у великом сукобу, али то није њена грешка. Ваша влада мора да надје танку линију како то да избалансира, јер како се буде тај сукоб заоштравао, тражиће се места широм света, где ће доћи до главних сукоба, а Србија је једна од тих тачака, а ништа није крива – истакао је Монтгомери.

Руски центар у Нишу

Његов савет је да би требало да се држи подаље од тог сукоба у највећој могућој мери, јер је веома озбиљан и у тренутку кад људи сматрају да је тешко директно напасти Русију, онда ће пробати то да ураде на друге начине и да нико не жели да се нађе заробљен у тој клопци.

Када је реч о српско хуманитарном центру у Нишу и да ли треба допломатски статус доделити запосленима у том центру, Монтгомери каже да добро зна шта значи дипломатски статус и да је упознат са свим сличним добротворним организацијама и да они немају дипломатски статус.

Не би требало одржати изборе

Монгомери је, коментаришући могућности ванредних парламентарних избора у Србији, рекао да, ипак, мисли да се председник Србије Александар Вучић неће за то определити, јер би то значило и успоравање економског напретка и реформи.

Он, такође, каже да мисли да Србија ипак неће постати за четири године чланица ЕУ и да ће то потрајати мало дуже.

Извор: Tanjug , Srna