Свет Србија

Бивши амерички амбасадор: Србију смо КОНСТАНТНО ПРИТИСКАЛИ – Америка мора да преиспита своју политику!

Бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери оценио је као „добар знак“ то што је Атлантски савет САД препознао улогу Србије у региону и кораке које је српска влада предузела ка помирењу.

Нисам сигуран шта „историјско помирење“ значи у погледу односа Србије и Америке. Од пада Милошевића имали смо позитивне односе. Добар је знак то што је Атлански савет САД препознао улогу Србије у региону и кораке које је ваша Влада предузела ка помирењу – изјавио је Монтгомери.
Према његовим речима, главни проблем који се тиче односа Београда и Вашингтона у последњих 17 година је тај што САД, раме уз раме са Европском унијом, нису успеле да разумеју или прихвате да америчка политика према Босни и Косову није уродила плодом и да су обе области остале у суштини безнадежни случајеви неспособни да функционишу самостално и без икаквих основа у економији.
Он оцењује да је политика САД према овом региону била на „аутопилоту“ последње две деценије.

– Као резултат тога, српску владу смо константно притискали да прихвати наше виђење о томе како ствари треба да функционишу. Надам се да би стратегија Атланског савета САД могла да буде почетак преиспитивања наше политике – каже Монтгомери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је сагласан са идејом да би Вашингтон требало да буде активнији у дијалогу између Београда и Приштине.

– Слажем се да Америка треба да буде укључена у дијалог између Београда и Приштине, имајући у виду то да ће Албанци заиста слушати само САД. Бринем се и да ћемо, ако нисмо спремни да будемо истински објективни и прагматични, само наставити да учвршћујемо бескомпромисну позицију Приштине – напоменуо је Монтгомери.

Извор: