Издвајамо Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ШОКИРАО КОНГРЕС: Северна Кореја би победила САД ако би избио рат

Америчка војска била би надмашена ако би избио рат са Северном Корејом, тврди бивши амерички генерал у писму упућеном члановима Конгреса.

“Америчке снаге су надмашене севернокорејским снагама, као и сви амерички савезници“, написао је пензионисани генерал Жан-Марк Жуа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, америчке снаге имале би проблем са појачањем или набавком.

“Њузвик“ је објавио писмо које је Жуа упутио члановима Конгреса у којем се наводи да би било каква лимитирана војна акција против Ким Џонг Уна могла да доведе до потпуног рата, али да ипак то не би уништило нуклеарни капацитет Пјонгјанга у потпуности.

“Међу жртвама и онима који би морали да се евакуишу било би више од 100.000 оних који нису Американци, од којих би се многи јавили америчким снагама у нади да ће их склонити са полуострва“, рекао је он.

Није искључено, како каже, ни то да Пјонгјанг употреби нуклеарно оружје.

Жуа је иначе био један од заменика команданта америчких пацифичких јединица, односно јединице УСФК, од 2012. до пензионисања.

Број америчких војника у Јужној Кореји је око 28.500, рекао је он, мада те информације нису потврђене.

Додаје да би рат са Северном Корејом био крвав јер Северна Кореја има велику количину оружја усмерену на Сеул, престоницу Јужне Кореје.

Министар одбране САД Џејмс Матис рекао је да би последице рата биле “катастрофалне“.

Према тврдњама Савета за међународне односе (ЦФР), Пјонгјанг имао око 1,1 милиона војника на располагању.

Писмо генерала Жуаа изашло је у јавност у тренуцима појачаних тензија између САД и Северне Кореје, док је Доналд Трамп на службеном путу у Азији.

 

Извор: Б92