Русија Свет Србија

БИТКА РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ: Шлемови, панцири, оружје? ЕВО ШТА СЕ СПРЕМА

Линију раздвајања супротстављених страна у Донбасу, требало би да чувају „плави шлемови“ који би, истовремено, обезбедили да Доњецка и Луганска народна република остану у саставу Украјине, али и добију неку врсту аутономије.

Колико би миротвораца требало да дође и из којих земаља, тема је о којој се распламсала полемика у Кијеву и на другој страни рова, у Доњецку и Луганску.

Амерички медији тврде да ће Вашингтон предложити долазак 20.000 „шлемова“.

„Вол стрит џорнал“, пише да би миротворци дошли под покровитељством ОЕБС, а не УН, што значи да би то били војници из европских земаља. Специјални представник за Украјину америчког Стејт департамента Курт Волкер и помоћник руског председника Владислав Сурков покушаће данас у Београду да договоре формулу довођења „шлемова“, која би задовољила обе стране.

У Москви се залажу да миротворци, како је предложио руски председник Владимир Путин, контролишу линију раздвајања и не дозволе да се користи тешко оружје. Путин је већ упозорио да би затварање границе са Русијом осоколило оне ратоборне украјинске политичаре да направе покољ у Донбасу.

У Кијеву би хтели да миротворци затворе руску границу како Доњецка и Луганска армија не би могле да добијају било какву помоћ. То је главни разлог што у Донбасу кажу да они сумњају да Кијев помоћу својих савезника припрема сценарио какав је својевремено користила Хрватска када је очистила Српску крајину.

У Кијеву су категорички против да руски војници буду међу „плавим шлемовима“. Секретар Савета националне безбедности Украјине Александар Турчинов истиче да Москва покушава да своје јединице на југу Русије „префарба“ у миротворце који би дошли у Донбас.

У руском парламенту кажу да би миротворци требало да дођу после одлуке Савета безбедности УН на чему инсистирају и у Доњецкој народној републици. Заменик команданта корпуса Доњецке народне републике Едуард Басурин истиче да ОЕБС нема мандат да шаље наоружане миротворце. Њихови посматрачи могу имати само панцире и шлемове, али не и оружје.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров објашњава да би долазак 20.000 „плавих“ у Донбас заправо била окупација, а после тога Порошенко не би испунио ни једно обећање и обавезу из Минска.

Курт Волкер сматра да би миротворци морали слободно да се крећу и да имају контролу на целој територији конфликта, затим да прате одвођење тешког наоружања на место сталне локације, као и контролу руско-украјинске границе.

На вест да ће амерички инспектори ускоро посетити Крим, руководство тог полуострва је реаговало поруком да Украјина не одлучује о томе ко може да дође на територију која сада припада Русији. У Кијеву су најавили да би на Крим требало да дођу инспектори из САД, Канаде и Данске.

Кримски посланици нису против доласка делегација, али они сматрају да о томе треба да одлучују руководиоци полуострва, а никако Кијев. Делегација би требало да стигне данас, у оквиру контроле Договора о обичном наоружању у Европи.

Извор: Kurir.rs/Novosti