Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА ВОЗАЧЕ У СРБИЈИ: Закон ће бити много СТРОЖИЈИ, ево о чему је реч…

Читав низ промена.

Новопечени возачи ће по новим правилима морати да носе пробну возачку дозволу најмање две године уместо једне године као што је до сада био случај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, то не би био толики проблем, када уз пробну возачку не би долазила и разна ограничења, међу којима има неколико врло дискутабилних.

Колико дуго ће нови возач морати да носи пробну возачку дозволу?

Ово важи за категорије А1, А2, А, Б1 и Б:

1. две године – они који положе возачки испит са навршених 19 година живота

2. сви остали који положе возачки испит пре него што наврше 19. годину живота, имаће пробну возачку дозволу све до 21. године живота, без обзира колико то трајало

Дакле, пошто је дозвољено да се возачки испит полаже и са напуњених 17. година, на такве возаче се неће примењивати рок од две године, него ће бити „осуђени“ на пробну возачку дозволу све док не напуне 21. годину.

Изузеци ипак постоје

Ученици средњих стручних школа који се образују за профил „возач моторних возила“ и они који су положили возачки испит за управљање возилима Ц и ЦЕ категорије, добиће пробну возачку дозволу за Б категорију са роком важења од 1 године.

Ограничења за возаче са пробном возачком дозволом

Возач који има пробну возачку дозволу не сме да:

1. Вози брзином већом од:

а) 110 км/х на аутопуту

б) 90 км/х на мотопуту

ц) брзином већом од 90% од дозвољене брзине на свим осталим путевима

2. Вози у периоду од 23:00 до 06:00 часова

3. Користи телефон или друге уређаје за комуникацију, чак ни уз помоћ „хандс фрее“ уређаја

4. Вози ауто чија снага мотора прелази 80 кW, тј. 109 КС (108,8 – мало прецизније)

Такође, за њих важи нулта толеранција на алкохол – дакле, биће кажњени и уколико се утврди да имају 0,1‰ алкохола у крви.

Почетници који су положили пре 18. године, не смеју да возе без надзора особе која има дозволу најмање 5 година. Дакле, све док не напуне 18. година, са њима у аутомобилу мора да буде неко ко има возачку дозволу Б категорије минимум 5 година. При том не смеју у колима да превозе више од три особе.

Налепница за аутомобиле који возе они са пробном возачком?

У предлогу закона пише:

„Моторно возило којим управља возач који има пробну возачку дозволу мора бити означено посебном ознаком „П“, која мора бити на видном месту са предње и задње стране возила. Министар надлежан за послове саобраћаја прописује посебне услове о изгледу, техничким карактеристикама и начину постављања ове посебне ознаке.“

Дакле, аутомобили које возе возачи са пробном возачком мораће да имају посебне ознаке, али за сада не знамо како ће оне изгледати, како ће се постављати и слично.

Када нова ограничења ступају на снагу?

Влада Србије усвојила је овај предлог (у склопу других измена ЗОБС), а сада остаје да га усвоји скупштина, затим да се објави у Службеном гласнику и онда након 8 дана почињу нова правила.

 

 

Извор: srbijadanas.com / Vesti online.com