Србија

ВОДИЧ ЈЕ ПРИЧАО СТРАНИМ ТУРИСТИМА О СРБИЈИ И НАТО БОМБАРДОВАЊУ: А онда је пришла ОНА И ОСТАВИЛА СВЕ БЕЗ РЕЧИ!

Београдске баке су посебна врста бака. Осим што су наше и што их волимо више од свих осталих бака, оне су, по мишљењу многих, савршена комбинација нежности, стила, манира, домаћице и даме.

Зато смо решили да их потражимо и да их замолимо да нам причају о својим веровањима, искуствима, љубавима или проблемима… све то како бисмо се угледали на њих.

Било је лако уочити је. На врелини београдског асфалта једна симпатична госпођа у годинама пришла је групи страних туриста. Није јој сметала ни превисока температура, ни чињеница да се на тлу испред рушевина Генералштаба све топило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док је водич причао туристима о Србији и НАТО бомбардовању, ова Београђанка помно је пратила сваку реч упућену групи старијих Европљана. И када је водич заустио прву погрешну реч о бомбардовању које је 78 дана рањавало нашу земљу, бака је храбро подигла глас и преотела шоу.

Нисмо ми, знате, тражили да нас бомбардује НАТО. Нити смо ми урадили било шта лоше. Чињеница је да се Запад није слагао са политиком која је тада вођена и да смо због игре у страним кухињама ми прилично страдали.

Ви видите осакаћене зграде и помало вам је мука док их фотографишете да покажете рођацима али, за разлику од нас, ви нисте гледали како са тих истих зграда висе људи – проговорила је на савршеном енглеском.

Туристи су се ускомешали, окружили су старију госпођу која је мирно стајала наслоњена на колица у којима је унуче неометано гугутало. Водич је бледо гледао како му се група расипа и како му бака преотима посао.

Сачекали смо да се разговори са госпођом заврше и да група настави свој обилазак града, па смо јој пришли и ми. Уз стрпљив осмех госпођа Вида (78) објаснила нам је да је то што је урадила заправо дужност свакога од нас.

– Нисам ја, децо, нека џангризава баба која спопада људе по улици. Али кад видим групу страних туриста увек им приђем да чујем шта се прича. Наш народ је превише сатанизован и често се о нама и о нашем граду причају погрешне приче – рекла нам је ова симпатична Београђанка.

Госпођа Вида која је по струци васпитачица открила нам је и да она покушава да утиче на све младе у својој околини, па нас је замолила и да пренесемо њену поруку свим Београђанима.

– То што живите у Београду није само привилегија, већ и обавеза. Небитно да ли сте овде рођени или сте се однекуд доселили, али ово је ваш град. Престоница ваше земље, главни град вашег народа.

Дужни сте да о својој земљи и о граду у ком живите говорите добро, али правично. Нарочито сте у обавези да странцима причате све како јесте, а не како им се сервира. Ако се сами не штитимо од злих језика, неће нас никад опрати ови наши лепи Дунав и Сава – тврди госпођа Вида.

Извор: dnevno.rs