Србија

ВУЧИЋ: Децо, имајте у виду да сте богати колико знате јер једино знање нико не може да вам одузме!

Председник Србије Александар Вучић данас је у разговору са ученицима Техничке школе „Милета Николић“ у Аранђеловцу истакао предностима дуалног образовања и поручио им да буду вредни и марљиви, јер су богати онолико колико знају, али и колико пријатеља имају.

Како је рекао, школа „Милета Николић“ у Аранђеловцу добра је школа, са више од 700 ђака у којем се развија систем дуалног образовања.

„Бескрајно сам срећан и нисам знао да то овде тако изгледа, да у оквиру првих програма за дуално образовање постоје они који уче за завариваче, стругаре… Има смерова од електротехничара до машинаца, занатлија“, рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подвукао да су му у школи пренели да је први пут после 20 година веће интересовање за неке смерове.

„Задовољан само што сам видео младе људе који хоће да раде и на такав начин виде своју будућност“, поручио је председник.

Он је најавио да ће школа у Аранђеловцу имати додатну подршку државе, која ће се потрудити да набави нове машине, како би имали боље услове за рад.

Вучић је ђацима поручио да није дошао да им држи придике, већ да им каже да треба да буду марљиви, да уче и стичу знања и вештине, али и да поштују своје пријатеље.

„Увек сте богати онолико колико знате, јер, знање нико не може да вам одузме, али и онолико колико имате другара и пријатеља“, указао им је председник.

Како им је рекао, потребно им је пријатељство, јер се не може рачунати само на породицу, која јесте ослонац, већ се морају ослањати на другове.

„Моја је молба да онолико колико желите да будете поштовани покажете поштовање према другима и молим вас да будете вредни и марљиви“, казао је Вучић.

Поновио је да се систем дуалног образовања развија у Техничкој школи, те да је један од проблема што немамо довољно занатлија.

Истакао је да су предности дуалног образовања препознале и домаће и стране компаније у Србији, које траже кадрове.

„Код нас је занатлија све мање и све што имамо, све добије посао. За изградњу пута Левосоје – Српска кућа увозили смо Албанце да нам раде, јер нисмо имали своје. Молим вас да будете храбри у смислу циљева, воље и жеље да успете, да бринете о другима, а онда ћемо само да славимо успехе ове школе“, закључио је председник Србије.

Министар просвете Младен Шарчевић је рекао да се направе бољи протоколи и да се школа направи као сигурно место.

„Када им дамо доста добрих ствари имаће мање времена да мисле о лошим“, рекао је Шарчевић.

Извор: Kurir.rs/Tanjug