Регион Србија

Вучић загрмео о Изетбеговићу: Неки мисле да Србија није довољно прегажена и понижена

Сматра да се „много тога променило тим интервјуом“ и најављује да ће „српски одговор уследити за неколико дана“

– Неки мисле да Србија није довољно прегажена и понижена и да је само прегажена и понижена Србија добра Србија – рекао је данас председник Александар Вучић поводом става Бакир Изетбеговића о признавању Косова и Метохије и оценио да ће та изјава имати далекосежне политичке и правне последице.
– Тај интервју компликује много тога у региону – рекао је Вучић новинарима, а на релативизовање тежине Изетбеговићеве изјаве узвратио опаском да би он, да је рекао да треба признати независност Републике Српске, завршио у Хагу.

Вучић сматра да је Изетбеговићев интервју комплексан и да ће имати далекосежне политичке и друге последице, да ће Србија све озбиљно сагледати и дати одговор, али и да треба да нам буде јасно да треба сами паметно да радимо, јер нећемо имати подршку међународне заједнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Реч је о озбиљнијој изјави него што било ко у Србији у овом тренутку може да сагледа – рекао је српски поредседник.

Сматра да се „много тога променило тим интервјуом“ и најављује да ће „српски одговор уследити за неколико дана“.

– Много се тога променило тим интервјуом, и не само да се он (Изетбеговић) нада признању Косова, а да се територијални интегритет БиХ брани ратом, док с друге стране, како испада, Србија ваљда треба да испоручи делове своје територије уз кафу и ратлук – приметио је Вучић те поручио да је реч о мешању у нека посла с којима он нема никакве везе нити на то има права.

Вучић указује да је Изетбеговићев интервју комплексан и да ће имати далекосежне политичке и друге последице, да ће Србија све озбиљно сагледати, из свих углова, и пробати да нађе најбоље решење, али и да је јасно да треба сами паметно да радимо, јер нећемо имати подршку међународне заједнице.

Истакао је, одговарајући на питања новинара, да не би у овом тренутку да говори о томе какав ће бити српски одговор, да је потребно да прође неколико дана, али је и приметио да је којим случајем он дао такву изјаву – већ би „нам цео свет пао на главу“.

– Шта би било да сам изговорио да РС треба да буде независна, отерали би ме у Хаг у року од 15 дана – приметио је.

Али, како је додао, на рачун Србије може да изговори ко шта хоће, шта им падне на памет, зато, поручио је, и боле приче из света о томе да све стране треба да се смире.

Шта то значи, запитао је, да се све стране смире, кад он, како је рекао, јуче није изговорио ни реч на ту тему.

– Питам се које су то стране, нисам јуче ништа рекао, које су то стране – запитао је и додао да кад је реч о коментару Саше Јанковића на Твитеру поводом изјаве Изетбеговићам, а где он оптужује Вучића да опет изазива проблем да би наводно решвао, председник Србије рекао је да не може да коментарише оне који увек иду против своје државе, „чак и кад немају никакав разлог“.

– Вучић прави кризу, ваљда зато што сам јуче удисао ваздух – приметио је и навео да ће српски одговор на Изетбеговића уследити наредних дана, те поменуо да ће седница Савета за националну безбедност тим поводом бити одржана у четрвтак.

Закључио је да у овом случају морамо да доносимо најбоље одлуке за своју земљу и народ, али не да будемо дволични тако што штитимо себе, а залажемо се за сецесију у другим државама.

На питање да ли неко из међународне заједнице стоји иза Изетбеговићевог става, рекао је да то не зна, али да може да гарантује да „наша суза неће наићи ни на тугу, ни на плач, ни на разумевање међународне заједнице“.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug