Издвајамо Србија

ВУЧИЋ САОПШТИО ИСТИНУ КОЈУ СВИ ЗНАМО: ЕУ нам тражи да потпишемо отцепљење Косова!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ЕУ неће дозволити да Србија постане пуноправна чланица Уније без правно обавезујућег документа на крају процеса нормализације односа са Приштином.

“Морате да извршите нормализацију стања, како они то кажу”, рекао је Вучић и додао да, како год да се то тумачи, то је оно што ЕУ очекује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Није то признање, нико то не говори на тај начин. Говоре између редова, али не на тај начин, али ово је оно што ја могу да вам кажем”, рекао је председник новинарима у Аранђеловцу.

Он је рекао да је задовољан јучерашњим састанцима у Бриселу, где ће данас боравити и премијерка Ана Брнабић, и додао да су такви састанци важни, јер нам предстоји велики проблем и нећемо моћи без драстичних промена у односу, нашем и свеукупном односу према Косову и Метохији да постанемо члан ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ћемо одговорно анализирати изјаве члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, јер се, каже, не потежу тек тако речи рат, сукоби и признавање некаквих територија, али да неће отказати посету Председништва Београду, као сто је Сарајево отказало посету Томислава Николића, “због пет пута мање ствари”.

Он је указао да је Изетбеговић у интервју за Дојче веле изнео лични став према КиМ и другим стварима које се односе на Србију, тако да ће и то бити узето у обзир и у складу са тим и постављена наша политика.

Вучић је новинарима у Аранђеловцу рекао да се не потежу речи рат, сукоби и признавање некаквих територија тек тако, али и поручио да ће наса реакција бити та да ћемо све анализирати и узети у обзир шта су неције жеље и надања и у складу са тим, као одговорна земља, заузети став.

“То што неки говоре да је на основу лажне вести – па, боље да је остало онако, него оно сто смо могли да чујемо, боље да је рекао “да” – него “надам се да”, зато што је то “да” могло да буде плод објективних околности ко зна каквих, али “надам се да” показује лични однос према томе” рекао је Вучић.

Он је додао да ће примити све чланове Председништва БиХ и да, наравно, неће отказати ту посету, као што је својевремено била отказана посета Сарајеву тадашњег председника Србије Томислава Николића “због пет пута мање ствари”.

Како је рекао, на данашњој седници Савета за националну безбедност теме ће бити и ситуација у региону са посебним освртом на БиХ, разговори у вези са КиМ, као и питање организације и реорганизације наших безбедносних снага.

Додао је и да је згрожен изјавама оних који увек нађу довољан разлог да окриве своју државу, руководство и када нисмо ништа учинили.

Пензионерима ће идуће године примања бити повећана исто кад сада, можда и више, поручио је данас председник Александар Вучић упитан да коментарише насловну страну НИН-а и њихову рачуницу о пензијама.

У том је смислу приметио да у лазима нема разлике између новинара Милована Бркића и Миће Цхулибрка, те додао да они имају слободу да раде како им воља, али и да он задржава право да им одговори.

А одговор је поткрепио бројкама – 2014. су пензије смањене за 40 одсто пензионера, а просечно је смањење износило 5,89 одсто.

У међувремену је било повећање најпре од 1,25 одсто, затим још један и по и сада пет одсто, што укупно чини преко осам одсто.

“Тих осам одсто сигурно је више од 5,89, али како да ја то људима објасним, посебно у ситуацији кад је динар сада снажнији него 2014. и то три до четири одсто? И, при томе, не рачунам једнократна давања”, објаснио је.

 

Извор: Тањуг