Издвајамо Србија

ДАЧИЋ УПОЗОРИО УКРАЈИНСКОГ АМБАСАДОРА: Ако наставиш са таквим понашањем, НЕЋУ ТЕ НИКАД ПРИМИТИ!

Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је данас украјинског амбасадора у Београду Олександра Александровича да „добро размисли“ када даје изјаве, те му поручио да није на њему да оцењује спољу политику Србије и да га никад неће примити „ако се буде овако понашао“

Фото: Јутјуб

„Амбасадор Србије у Украјини (Раде Булатовић) чека 48 месеци на пријем код министра спољних послова Украјине Павла Климкина, па се не жали“, рекао је Дачић Тањугу у Буенос Ајресу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјински амбасадор Олександер Александрович, по повратку са консултација у Кијеву, изјавио у уторак да 14 месеци чека на пријем код Дачића, да је у односима Србије и Украјине дуго све било у реду, али да је Србија затим гласала „против Украјине“, односно резолуције о људским правима на Криму, и поручио да његов став да „Русија злоупотребљава Србију како би створила хаос и изазвала рат на Балкану“ остаје исти.

Шеф српске дипломатије је рекао да ће се према украјинском амбасадору понашати реципрочно.

– Како они према Радету Булатовићу, нашем амбасадору, тако ћу и ја према њему, а нарочито зато што се он у својим изјавама понаша недипломатски и ван Бечке конвенције – рекао је Дачић и најавио да ће о том питању разговарати са Климкином за неколико недеља у Бечу, на седници ОЕБС-а.

Дачић је оценио да то што су неки амбасадори у Србији навикли да их сваког дана неко прима, само показатељ колико је Србија гостољубива земља.

– У свету је велика ствар да вас прими министар спољних послова као амбасадора. Многи наши амбасадори су то имали прилику да виде једном за четири године, а неки, као што је Раде Булатовић у Украјини, никад. Према томе, украјински амбасадор би требало добро да размисли када даје овакве изјаве – рекао је Дачић.

С друге стране, нагласио је он, Украјина је изашла ван сале када се гласало о Косову у Унеску, а у Савету безбедности се придружила захтеву да се ревидира формат седнице Савета безбедности о Косову.

– На сваком међународном скупу они наступају против интереса Србије. Није његово да оцењује спољну политику земље. Замислите када би Раде Булатовић у Украјини говорио о политичким односима и спољној политици Украјине? Ако се буде овако понашао, никад га нећу ни примити, јер он има редовну комуникацију за мојим заменицима и помоћницима- рекао је Дачић.

Истовремено, шеф српске дипломатије је упитао да ли „треба да дрхтимо када неки амбасадор да неку изјаву“.

– Они треба да се понашају у складу са Бечком конвенцијом или неће више бити добродошли или их, као што смо се према албанском амбасадору понашали, неће нико примати у одређеним месецима у нашој земљи- поручио је Дачић након што је у престоници Аргентине потписао Споразум о трговини и економској сарадњи између две земље, заједно са аргентинским колегом Хорхеом Марселом Форијем.

 

Извор: Тањуг