Издвајамо Русија

Десет чињеница о бомбардеру Су-24, које леде крв у жилама ЗАПАДА

Су-24 (Фото: Јутјуб)

Су-24, авион који је турска авијација оборила 24. новембра 2015., имао је важну улогу у операцијама које Русија спроводи против терориста у Сирији. Russia Beyond представља 10 чињеница о једном од најпознатијих руских војних авиона.

1. Су-24 је надзвучни бомбардер намењен дејству у свим временским условима, развијен у СССР-у крајем шездесетих и почетком седамдесетих година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

2. Ово је двомоторни двосед са променљивом геометријом крила, конструисан да обавља задатке тактичког бомбардера. То је био први совјетски ваздухоплов опремљен интегралним дигиталним системом за навигацију и напад.

3. Иако је НАТО овај авион кодификовао као Fencer (енг. „мачевалац“), совјетске посаде су га врло брзо прозвале „кофер“ због разноврсности и количине наоружања које је носио.

4. Његова појава у Источној Немачкој 1979. године и очигледна технолошка унапређења изазвала су забринутост код обавештајних служби земаља НАТО-а. Страх земаља Запада додатно је појачан због веровања да овај „Сухојев” модел има турбомлазне моторе који му омогућавају већи борбени домет.

5. Совјетско ратно ваздухопловство користило је известан број апарата Су-24 у Авганистану 1984. године, а овај авион учествовао је и у борбеним дејствима у Чеченији деведесетих година.

6. Су-24 се налази у наоружању Алжира, Анголе, Азербејџана, Белорусије, Ирана, Казахстана, Либије, Украјине, Узбекистана и, наравно, Русије. Поред тога, коришћен је и у ратном ваздухопловству Ирака.

7. Русија има 577 ових авиона, од чега 447 на служби у ратном ваздухопловству, док 130 летелица користи ратна морнарица.

8. Један Су-24 шокирао је посаду америчког разарача „Доналд Кук“ који је пловио Црним морем, тако што је неколико пута пролетео тик изнад брода. Амерички разарач се после тога повукао из области покрај руских територијалних вода.

 9. Постојећи модели Су-24М и Су-24МК се модернизују, што ће продужити њихов век употребе. Модернизација се односи на уградњу глобалног навигационог система ГЛОНАСС, мултифункционалних дисплеја, генератора дигиталних мапа и најновијег наоружања попут ракета ваздух-ваздух Р-73 (по НАТО класификацији AA-11 Archer). Побољшана верзија ваздухоплова носи ознаку Су-24М2.

10. Британско Министарство одбране је 10. децембра 2014. године извршило ревизију планова за одбрану Фолкландских острва на основу писања британских медија да је Русија понудила да изнајми Аргентини 12 бомбардера Су-24 у замену за испоруку прехрамбених производа, попут говедине и пшенице. Британски таблоид „Сан“ објавио је да је то део наводног аргентинског плана да уз помоћ Русије острва врати под своју власт. Аргентинска влада одговорила је да „никада није разматрала“ могућност изнајмљивања руских авиона.

 

Извор: Росијскаја газета / rs.rbth.com