Издвајамо Регион

ДОДИК ЗАПРЕТИО: Ако БиХ не буде поштовала Дејтонски споразум – РАСПИСУЈЕМО РЕФЕРЕНДУМ! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Проналаском оригиналног документа Дејтонског споразума, биће коначно стављена тачка на то питање, што и јавност жели, рекао је за Федералну телевизију председник Републике Српске, Милорад Додик.

 Дејтонски споразум, који је успоставио нови политички систем и организацију БиХ и до сада је био на различите начине урушаван од стране високих представника и различито примењиван, истакао је Додик.
 Босна и Херцеговина, с два ентитета и три конститутивна народа биће јединствена онолико колико се буде поштовао Устав по којем је тако и уређена, изјавио је за Јавни медијски сервис Федерације БиХ, председник Републике Српске Милорад Додик. Тек када се ослободи странаца који имају монопол на доношење одлука о БиХ ће бити могуће, каже, говорити као о заједници.

Актуелна власт у Српској, истиче Додик, води рационалну полтику у којој не улази у авантуре и којом настоји да обезбеди максималну добит за Републику. Због тога је, истиче, одлучено да се питање референдума о Суду и Тужилаштву, иституцијама које су, како каже, израз насиља високог представника, поново стави пред народне посланике. Без општег консензуса, сматра, референдум не може бити спроведен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о евентуалном референдуму о независности, Додик је истакао да постоје размишљања у том смеру, али да то није став институција Српске, јер ни на једном органу таква одлука није донесена.

„Тачно је да СНСД у свом програму има намјеру да уколико се БиХ не среди на бази изворног Дејтонског документа и врати у изворне оквире да се одупре оваквом стању, а један од начина који ми заговарамо је могући референдум“, истакао је Додик.

Додик је признао да на њега велики утицај има Србија, али је истакао да он и председник Србије, Александар Вучић о одређеним темама имају различите ставове. На заједничким састанцима, истиче, фокусирани су на пројекте који су од добробити за све на овом простору.

На питање о НАТО-у и Оружаним снагама БиХ Додик је одговорио да је одлука о војној неутралности, донесена у параламенту Српске, обавезујућа за представнике Српске у заједничким институцијама, али и да Оружане снаге немају сврху те да их треба укинути. У Дневнику “Д“ ФТВ-а председник Српске говорио је и о одласку младих за које је, како каже, уверен да нису трајно отишли.

„Ми то не можемо обезбедити плате на том нивоу, зато што БиХ као политички оквир неуспешна и пропала земља не може да стимулише економију која би могла да плати 2000 евра радника као што плаћају негде у Европи“, рекао је Додик.

Говорећи о општим изборима наредне године, председник Републике Српске истакао је да је још увек рано говорити о његовој кандидатури, али је нагласио да ће као председник највеће и најјаче политичке странке чија популарност расте, сигурно бити учесник избора.

 

Извор: РТРС